• Vesa Hjort: Mitä jäljelle jää
  • Hate Portrayed, akryyli kankaalle 160 x 140 cm, 2017
  • Iconoclastic Idol, akryyli kankaalle 160 x 140 cm, 2017
  • Vesa Hjort: Mitä jäljelle jää / What remains

Vesa Hjort

Det som blir kvar

Jätkä 1 13.5.-28.5.2017

Vesa Hjort
Det som blir kvar
13.5. – 28.5.2017
Galleria Huuto Busholmen, Busen 1

Alla Galleria Huuto’s utställningar är öppna också Kristi himmelsfärds dag den 25 Maj 2017 med våra vanliga öppettider, välkommen!

Genom min utställning begrundar jag människobilden och dess oföränderlighet. Utställningens målningar utgår från skulpturer i konsthistorien och behandlar bilder av människor och hur de kan slås i spillror. Skulpturerna jag målat är alla människobilder som på ett eller annat sätt slagits sönder och förstörts. Den ursprungliga skulpturen eller idealbilden av människan har i dessa bilder förvandlats och övergått till bilder av våld. Ett hat har riktat sig mot skulpturerna som man av olika skäl velat förstöra.

Jag betraktar dessa målningar, med utgångspunkt i skulpturer, som bilder av människan också i en vidare bemärkelse. Genom min utställning behandlar jag det beständiga i våra kulturhistoriska bilder men också hur en människobild kan bli ett hatobjekt. Ur ett konsthistoriskt perspektiv är det fråga om att bevara vår kultur eller kanske låta den gå under. Men jag tror att det lika väl handlar om att förstöra bilden av en människa, till exempel genom det hat som florerar på nätet eller genom identitetsstölder – att uppträda som någon annan, att svartmåla en annan person, att riva sönder och förstöra bilden av en annan.

Antikens skulpturer representerar en idealiserad bild. De är konstverk vars kulturella värde inte ifrågasätts, föremål det är skäl att skydda. Att attackera sådana föremål riktar sig mot något vi finner värdefullt, närapå heligt. Det är en attack mot vår kultur och vårt arv. På motsvarande sätt tycker jag att bilden av en annan människa är helig. Den bör inte kränkas. Om vi inte visar respekt för varandra, vad respekterar vi då?

Utställningen har fått stöd av Centret för konstfrämjande

Vesa Hjort, puh./ tel. 040 505 5028 / email: hjortvesa(a)gmail.com