• Vesa Hjort: Mitä jäljelle jää
  • Hate Portrayed, akryyli kankaalle 160 x 140 cm, 2017
  • Iconoclastic Idol, akryyli kankaalle 160 x 140 cm, 2017
  • Vesa Hjort: Mitä jäljelle jää / What remains

Vesa Hjort

Mitä jäljelle jää

Jätkä 1 13.5.-28.5.2017

Vesa Hjort
Mitä jäljelle jää
13.5. – 28.5.2017
Galleria Huuto Jätkäsaari, Jätkä 1

Kaikki Galleria Huudon näyttelyt ovat avoinna myös helatorstaina 25.5.2017 normaalien aukioloaikojen mukaan. Tervetuloa!

Näyttelyni kautta pohdin ihmisen kuvaa ja sen pysyvyyttä. Näyttelyn maalaukset rakentuvat taidehistoriallisten veistosten pohjalle. Kohteena on ihmisen kuva ja sen tuhoaminen. Veistokset joita olen maalannut ovat kaikki tavalla tai toisella rikottuja, tuhottuja ihmisen kuvia. Alkuperäinen veistos tai ihmisen ihanteen kuva on muuttunut näissä kuvissa väkivallan kuvaksi. Veistokset ovat vihan kohteita, jotka syystä tai toisesta on haluttu tuhota.

Ajattelen näitä veistoksiin perustuvia maalauksia myös laajemmin ihmisen kuvina. Käsittelen näyttelyni kautta kulttuurihistoriallisten kuviemme pysyvyyttä ja myös hetkellisempää ihmisen kuvan vihan kohteeksi joutumista. Taidehistoriallisesti kyse on kulttuurimme säilymisestä ja sen mahdollisesta katoamisestakin, mutta yhtä lailla ajattelen kyseessä olevan esimerkiksi internetissä tapahtuvan vihan ja identiteettivarkauksien kautta tapahtuvan ihmisen kuvan tuhoamisen. Toisena esiintymisen ja mustamaalaamisen kautta tapahtuvan kuvain raatelun.

Antiikin veistokset edustavat ihannekuvaa. Ne ovat teoksia, joiden kulttuurista arvoa ei kyseenalaisteta, esineitä joita on syytä varjella. Hyökkäys tällaisia esineitä kohtaan kohdistuu johonkin mikä on meille arvokasta ja lähes pyhää. Se on hyökkäys kulttuuriamme ja perimäämme kohtaan. Samalla tavalla toisen ihmisen kuva on mielestäni pyhä. Siihen ei pitäisi kajota. Jos emme kunnioita toisiamme, mitä sitten kunnioitamme?

Kiitos tuesta Taiteen edistämiskeskukselle.

Lisätietoa:
Vesa Hjort, puh./ tel. 040 505 5028 / email: hjortvesa(a)gmail.com