• Henni Kitti: Teoksia valoa käsittelevästä sarjasta
  • Henni Kitti: Grafeeni / Saturnus; lyijykynä ja teippi paperille; 60 x 21 cm; 2018
  • Henni Kitti: Kuinka sekoittaa värejä silmissään; stereoskooppinen pari; mitat vaihtelevat; 2016
  • Henni Kitti: Mineraali ja Botticellin enkeli; lyijykynä ja kulta paperille; 105 x 87 cm; 2016 – 2018
  • Henni Kitti: Nimetön; lyijykynä ja värikynä paperille; 87 x 202 cm; 2013 – 2018
  • Henni Kitti: Timantti, Neljä spektriä, Nimetön
  • Henni Kitti: Anamorfiset kukat; lyijykynä, värikynä ja kulta paperille; 150 x 120 cm; 2018

Henni Kitti

Dubbelt ljus

Huuto II 5.1.-27.1.2019

Henni Kitti
Dubbelt ljus
5.1. – 27.1.2019

När jag bearbetar mitt motiv med olika tekniker, genomgår det ofta något slags evolution. Och för varje nytt verk föds bildernas element på nytt i en ny variant.

Jag är intresserad av ljus och färg. Det händer till exempel att jag delar upp olika sorters ljus som spektrum för att ta fotografier. Jag kan också teckna strålar med blyertspenna och hindra ljus från att reflekteras från vitt papper genom att färga pappret grått – ibland går jag för långt och täcker pappret med ett så tjockt lager grafit att det återigen börjar reflektera ljus, och ännu kraftigare än ett rent papper. Jag tecknar en diamant som varit kol, men pressats ihop till någonting genomskinligt som bryter ljus, och på andra sidan av pappret tecknar jag en till diamant som skymtar svagt igenom; en skugga, eller reflektion, ett obestämt ljusfenomen. En efter en leder associationerna, likt mutationer, vidare till nya uttryck.

Liksom motivet, byter också själva bilden tidvis form. Formförändringar, anamorfos och olika tekniker för att se intresserar mig; att bilden inte går att se med ett ögonkast, utan att man måste ställa sig på en viss plats eller ändra ögonens position för att se den. Bilden gömmer sig i blickfånget, den syns men ändå inte.

Ljus och iakttagelse genomsyrar alla mina senaste verk. Saker delar och förenar sig, förenar och delar sig, cykeln fortsätter, formen förändras. Ibland lyckas jag åstadkomma en punkt någonstans, någonting som är, åtminstone kanske, ett skiljetecken. Jag låter saker hända, följer dem vart de än vill föra mig.

Henni Kitti (f. 1985) är författare och bildkonstnär. Hon tecknar, målar, avbildar och skriver. Hon utexaminerades från Bildkonstakademin 2011 och har studerat allmän litteraturvetenskap och kreativt skrivande vid Åbo universitet. Hennes debutroman Elävän näköiset (WSOY) gavs ut 2014.

Utställningen stöds av:
Finska Konstföreningen

hennikitti.com
henni.kitti(at)hotmail.com
+358408650891