• Eero Yrjölä, installaatio; Valokuva: Salla Keskinen
  • Eero Yrjölä, Soft caramel dream; Valokuva: Salla Keskinen
  • Eero Yrjölä: Room with a lavender bed, detail; Valokuva: Salla Keskinen
  • Eero Yrjölä: Storytime in blueberry; Valokuva: Salla Keskinen
  • Eero Yrjölä: Storytime in blueberry, 2020
  • Eero Yrjölä: Room with a lavender bed, 2020
  • Eero Yrjölä, Soft caramel dream, 2020

Eero Yrjölä

(reprise)

Huuto IV 8.1.-31.1.2021

Eero Yrjölä
(reprise)
8–31.1.2021

Sävellytin itselleni tunnusmusiikin.
Musiikkini on loitsu, joka purkaa patriarkaalisen kirouksen.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

(reprise) on käsitetaideteos ja kokonaisinstallaatio. Teos on pastissi, joka leikkii toden ja fantasian välisellä absurdilla kuilulla. Ikonisimpiin tunnus- ja teemamusiikkeihin kiteytyy televisiosarjan, elokuvan tai animaation ydinolemus. Myös yksittäisellä hahmolla voi olla oma musiikkinsa. Kappale on välittömästi tunnistettava ja virittää katsojan oikeanlaiseen tunnelmaan. Se toistuu kerta toisensa jälkeen.

Teokseni on oman identiteetin ja toimijuuden vaatimista heteronormatiivisessa yhteiskunnassa. Musiikilla ei ole sukupuolta eikä kehoa. Ääni kumpuaa hahmosta itsestään, ja luo ympärilleen suojelevan auransa. Päähenkilön astuessa näyttämölle, musiikki alkaa.

Teoksen musiikin on toteuttanut äänitaiteilija Hannu Seppälä.
Näyttelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto ja Greta och Alfred Runebergs Stiftelse.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Eero Yrjölä (s.1990) on Helsingissä työskentelevä muunsukupuolinen kuvataiteilija. Hänen taiteessaan sukupuolen, seksuaalisuuden ja kasvun teemat kietoutuvat kysymyksiin vallasta ja kehosta. Hän työskentelee monitaiteisesti, erityisesti installaation ja nykyveistoksen keinoin. Yrjölä on MUU ry:n ja Helsingin Taiteilijaseuran jäsen, ja hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta.

Näyttelyn (reprise) sisarteos Audrey’s dance nähtiin Kiasma-teatterin URB 19: Queer Art Night -tapahtumassa 2019. Molempia teoksia on inspiroinut ikoninen televisiosarja Twin Peaks. Teoksen äänitaiteen toteutti Miro Mantere, ja se rakentui hänen ja Teemu Päivisen kehittämän menetelmän ja konseptin ympärille.

yrjola.eero(at)gmail.com
www.eeroyrjola.com
instagram.com/eeroyrjola

Koronatilanteen vuoksi rajoitamme kävijämäärän max. 10 henkilöön kerrallaan. Suosittelemme vahvasti kasvomaskin käyttöä vierailun aikana sekä huolehtimaan riittävistä turvaväleistä muihin kävijöihin sekä henkilökuntaamme.
Lämpimästi tervetuloa tutustumaan näyttelyyn turvallisesti!