• Eero Yrjölä, Soft caramel dream, 2020
  • Eero Yrjölä: Room with a lavender bed, 2020
  • Eero Yrjölä: Storytime in blueberry, 2020
  • Eero Yrjölä: Storytime in blueberry; Fotografi: Salla Keskinen
  • Eero Yrjölä, Soft caramel dream; Fotografi: Salla Keskinen
  • Eero Yrjölä, installaatio; Fotografi: Salla Keskinen
  • Eero Yrjölä: Room with a lavender bed, detail; Valokuva: Salla Keskinen

Eero Yrjölä

(reprise)

Huuto IV 8.1.-31.1.2021

Eero Yrjölä
(reprise)
8–31.1.2021

Jag lät komponera en signaturmelodi för mig själv.
Min musik är en besvärjelse som lyfter den patriarkala förbannelsen.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

(reprise) är ett konceptuellt konstverk och en helhetsinstallation. Verket är en pastisch som leker med den absurda klyfta som finns mellan verklighet och fantasi. De mest ikoniska signaturmelodierna och ledmotiven lyckas fånga tv-seriens, filmens eller animationens innersta väsen. Också enskilda karaktärer kan ha egen musik. Betraktaren känner genast igen stycket och försätts i rätt stämning. Detta upprepas gång på gång.

Mitt verk är ett krav på egen identitet och aktörskap i ett heteronormativt samhälle. Musiken har varken kön eller kropp. Ljudet härstammar från själva karaktären och skapar en skyddande aura. När huvudkaraktären stiger in på scenen börjar musiken.

Ljudkonstnären Hannu Seppälä har skapat verkets musik.
Utställningen stöds av Finska Kulturfonden samt Greta och Alfred Runebergs Stiftelse.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Eero Yrjölä (f. 1990) är en ickebinär bildkonstnär som arbetar i Helsingfors. I hens konst blandas teman som kön, sexualitet och utveckling med frågor om makt och kropp. Hen arbetar genreöverskridande med fokus på installation och samtida skulptur. Yrjölä är medlem i MUU rf och Konstnärsgillet i Helsingfors. Hen är konstmagister från Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur.

Audrey’s dance är ett systerverk till (reprise). Det ingick i evenemanget URB 19: Queer Art Night, och visades i Kiasma-teatern år 2019. Båda verken har inspirerats av den ikoniska tv-serien Twin Peaks. Ljudverket som hörde till Audrey’s dance gjordes av Miro Mantere. Det skapades med utgångspunkt i den metod och det koncept som Mantere och Teemu Päivinen utvecklat.

yrjola.eero(at)gmail.com
www.eeroyrjola.com
instagram.com/eeroyrjola

På grund av coronasituationen begränsar vi besökarantalet till max 10 besökare åt gången. Vi rekommenderar starkt att ni använder ansiktsmask under besöket och håller ett säkerhetsavstånd till andra besökare och vår personal.
Ni är varmt välkomna att bekanta er tryggt med utställningarna!