• Eeva Honkanen: Yksityiskohta teoksesta God, tussipiirros, 140cm x 140cm, 2020
  • Eeva Honkanen: Yksityiskohta teoksesta The Owl's Head, tussipiirros, 240cm x 390cm, 2020
  • Eeva Honkanen: Yksityiskohta teoksesta The Owl's Head, tussipiirros, 240cm x 390cm, 2020
  • Eeva Honkanen: Collapse, tussipiirros, 120cm x 85cm, 2020
  • Eeva Honkanen, Galleria Huuto

Eeva Honkanen

The Owl’s Head

Huuto II 8.1.-31.1.2021

Eeva Honkanen
The Owl’s Head
8 – 31.1.2021

Näyttelyn lähtökohtana toimii Hieronymus Boschin triptyykki “Maallisten ilojen puutarha”, jonka Bosch maalasi arviolta 1500-luvun alussa. Bosch käytti pöllöjä maalauksissaan usein vertauskuvallisesti, sijoittamalla ne uhkaavaan ilmapiiriin. Näyttelyn nimeä kantavassa teoksessa “The Owl’s Head” (2,4m x 3,9m) pöllön rooli on käännetty nurinpäin – pöllö ei enää seuraa sivusta mitä tapahtuu vaan se on nostettu keskiöön kertojan rooliin.

Pöllöillä on lintusymboliikassa kahtia jakautunut rooli. Ne edustavat sekä viisautta että tiedonvaloa, mutta myös pimeyttä ja kuolemaa. Pöllöt liikkuvat yleensä vain öisin, ja pöllön näkemistä valoisaan aikaan on pidetty huonon onnen sekä kuoleman enteenä.

“The Owl’s Head” -tussipiirroksessa jättiläismäisestä päästä muodostunut pöllö näkee oraakkelin kaltaisena ympärilleen ihmistä paremmin. Pöllön pää kätkee sisälleen välähdyksiä ihmiskehoista, joita kalvaa halu saada hyväksyntää, rakkautta, valtaa tai materiaa. Ihmiset näkevät muutoksen merkkejä ympärillään mutta eivät oikein tiedä, mistä on kysymys. Horisontin takana Vapauden patsas sekä Manhattanin eteläkärki ovat jo osin nousseen merenpinnan peittäminä.

Näyttely sisältää tussipiirroksia, joissa on kyse näkemisestä, näkemisensä tulkitsemisesta ja sen kaiken kohtaamisesta. Näyttelyn teoksissa esiintyvä pöllö toimii varmojen totuuksien sijasta allegoriana ennalta-arvaamattomuudesta, johon liittyy myös epävarmuuden ja paradoksaalisuuden piirteitä: se kuvaa ihmisen epäonnistunutta maailmasta eristäytymistä samalla hapertaen rajaa, jonka olemme itsemme ja muiden välille piirtäneet. Todellisuudessa ihmiset ovat vain osa kokonaisuutta.

Eeva Honkanen on Aalto-yliopistosta v. 2010 (TaM, Taiteen laitos) valmistunut kuvataiteilija, jonka tekniikka on tussikynä paperille. Hänen taiteellinen työskentelynsä pohjaa havaintoihin ympäröivän todellisuuden epävarmuudesta ja ennalta-arvaamattomuudesta. Piirroksissaan Honkanen käsittelee ihmisen sisintä olemusta, vapautta, pelkoja ja pohtii elämän hallitsemattomuutta samalla korostaen läsnäolon tärkeyttä ja hetkessä elämistä. Honkasen taiteellista työskentelyä on vuonna 2020 tukenut Taiteen Edistämiskeskus.

The Owl’s Head -näyttely on on osa New Yorkissa vuonna 2017 aloitettua taiteellista prosessia, josta voi lukea lisää täältä: http://fciny.org/news/alumni-spotlight-eeva-honkanen

Koronatilanteen vuoksi rajoitamme kävijämäärän max. 10 henkilöön kerrallaan. Suosittelemme vahvasti kasvomaskin käyttöä vierailun aikana sekä huolehtimaan riittävistä turvaväleistä muihin kävijöihin sekä henkilökuntaamme.
Lämpimästi tervetuloa tutustumaan näyttelyyn turvallisesti!