• Elina Strandberg: Heinäveistoksia
  • Elina Strandberg: Heinäveistoksia
  • Elina Strandberg: Heinäveistoksia
  • Elina Strandberg: Heinäveistoksia

Elina Strandberg

Heinäveistoksia

Huuto IV Huuto IV 28.9.-21.10.2018

Elina Strandberg
Heinäveistoksia
28.9.-21.10.2018

Veistoksia heinistä

Näyttelyn teemana ja materiaaleina on kaupungista löytyvä luonto, johon on sekoittunut jälkiä ihmisestä. Kaupunkiluonto muovautuu jatkuvasti rakentamisen, liikenteen ja muun ihmisen toiminnan kautta. Joistakin näistä jäljistä ja luonnon kasvuston kohtaamisista rakensin uusia hybridejä, veistoksia heinien elämästä kasvavan kaupungin pyörteissä. Kiinnostuin luonnon ja ihmisten jättämien jälkien yhteiselosta. Halusin luoda runollisen mutta melankolisen näkökulman näihin kohtaamisiin.

Näin Berliinissä 2016 japanilaisten arkkitehtien piirtämiä tutkielmia luonnosta. Hauraita ja hengittäviä piirustuksia, ideoita ennen kompromisseja, joita toteutus aina lopulta vaatii. Ne innostivat minua kokeilemaan veistosten rakentamista kasveista.
Kuivattujen kasvien hauraus saneli pitkälle veistosten koon. Työskennellessäni hain veistokselle “lentoonlähdön tunnelmaa”: hengittävyyttä, keveyttä ja viivastoille rytmiä.

Työskentelyyn sekoittui myös eräänlaista nykyisyyden arkeologiaa. Luonnossa samoillessani aloin tehdä esinelöytöjä eri vuosikymmeniltä aina 40-luvulta nykypäivään. Mielikuvitus alkoi kehitellä esineille tarinoita. Miksi keskellä metsää oli osittain maatunut itämaalaisvaikutteinen matto? Miten vanha mono päätyi yksin puun juurelle?
Tällaisia kasvustojen alle jääneitä asioita tai tavaroita olivat myös monet haalistuneet tai haurastuneet ruokapakkausten osat, puolittain jo metsän kasvualustana toimivat vaatteet, kengät tai muut siellä aikaa viettäneiden henkilöiden tarvikkeet. Aika oli patinoinut käärepaperin mainokset mieleisekseen. Löysin myös hylättyjä asunnottomien leiripaikkoja tarvikkeineen.

Lyhyesti taiteestani

Valo liittyy keskeisesti työhöni. Rakennan installaatioita tilaan ja valoon, joten niiden luonteeseen kuuluu usein väliaikaisuus. Erityisen kiinnostavina pidän materiaaleja, jotka joko läpäisevät tai heijastavat valoa. Ne voivat olla myös hauraita ja lähes aineettomia. Vesi on usein mukana installaatioissa sekä puhtaana materiaalina, mutta myös taianomaisen valo- ja heijastusvoimansa vuoksi.
Olen alun perin piirtäjä josta tuli kuvanveistäjä. Työskenneltyäni kuvanveistossa valoinstallaatioiden parissa – sekä piirtäjätaustani kautta – aloin kuvata valoa myös värin kautta. Nykyään teokseni voivat olla veistosten ja installaatioiden lisäksi myös piirustuksia tai maalauksia.

Elina Strandberg
elinastran(at)gmail.com