• Elina Strandberg, Heinäteatteri (yksityiskohta)
  • Elina Strandberg, Heinäteatteri
  • Elina Strandberg, Heinäteatteri
  • Elina Strandberg, Heinäteatteri

Elina Strandberg

Heinäteatteri

Huuto IV 16.9.-9.10.2022

Elina Strandberg
Heinäteatteri
16.9.-9.10.2022

Rakennan kuivatuista tai prässätyistä kasveista “heinäveistoksia”: Ne ovat installaatioita, veistoksia ja kollaaseja metsistä ja lähiluonnosta löytämistäni materiaaleista. Heinäteatteri on jatkoa näille heinäveistoksille. Tähän näyttelyyn tein hahmoja, jotka ovat ihmisen ja luonnon kuvitteellisia hybridejä. Ensimmäinen Heinäteatteri-teos oli ‘Syksyn Kauniit ja Rohkeat` joka syntyi syksyllä 2020 koronan toisen aallon merkeissä. Lähiluonnossa urheasti kukkivat, pikkupakkasten murjomat pihasauniot heijastelivat samoja tuntoja kuin mitä mekin, lockdownin kurittamat kaupunkilaiset, koimme. Luonto näyttäytyi erilaisten tilojen kudelmana, jonka jokaisessa tilassa näytti tapahtuvan jotain.

Aloin keräämään ihmisten kertomuksia omista kokemuksistaan korona-ajasta. Tähän tarjoutui tilaisuus kesäkuussa 2021 @Olohuone306 -festivaalissa Turussa, johon osallistuin performanssilla ja kahdella rakentamallani faunilla. Haastattelimme turkulaisia siitä, miten korona oli vaikuttanut heidän elämäänsä. Joitain näistä keräämistämme tunnelmista päätyi myös tähän näyttelyyn.

Nyt avautuvaan näyttelyyn rakensin näyttämöitä, joissa on ripaus aasialaista varjoteatteria ja hitunen view master -tunnelmaa. Ohueksi maatuneet ja valoa läpäisevät kasvit saavat valaistuina aikaan kolmiulotteisen, maisemallisen tilan heinien teatterille. Hahmot ovat valokuvista ja myöhäissyksyn kukinnoista rakennettuja kollaaseja. Kollaasitekniikka lisäsi hahmoihin uusia näkökulmia, joita en huolellisellakaan suunnittelulla olisi pystynyt itse keksimään. Hahmot olen tukenut kukkalangalla.

Heinäteatteri ei tarjoa valmiita tarinoita. Teoksien maailmat toimivat mielikuvituksen herättäjinä katsojalle. Ne voivat heijastella katsojan omia kokemuksia ja muuttaa ne siten osaksi teoksen tarinaa. Kuivattujen kasvien hauraus sanelee veistosten kokoa, mutta rakentaessani teoksia minua inspiroivat aina valo, ilmavuus ja muoto.

Tavoitteeni on luoda runollinen, jopa luontosuhdetta korjaava näkökulma ihmisen ja luonnon kohtaamisiin. Teoksiini sisältyy japanilainen käsite wabi-sabi, jolla viitataan pelkistettyyn, karuun tyyliin, joka antaa keskeneräisyydessä ja epätäydellisyydessä piilevän kauneuden nousta esiin.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Elina Strandberg
Kuvanveistäjä
Helsinki

Yhteystiedot: elinastran(a)gmail.com