• Elina Strandberg, Heinäteatteri (yksityiskohta)
  • Elina Strandberg, Heinäteatteri
  • Elina Strandberg, Heinäteatteri
  • Elina Strandberg, Heinäteatteri

Elina Strandberg

Grästeater

Huuto IV 16.9.-9.10.2022

Elina Strandberg
Grästeater
16.9.-9.10.2022

Jag bygger ”grässkulpturer” av torkade och pressade växter: de är installationer, skulpturer och collage som är gjorda av material jag hittat i skogen och i min närmiljö. Grästeater är en fortsättning på dessa grässkulpturer. Till den här utställningen gjorde jag gestalter som är fantasihybrider mellan människor och natur. ”Höstens vackra och djärva”, det första verket i helheten, kom till på hösten 2020 under den andra vågen av coronapandemin. Den frostbitna gatkamomillen blommade djärvt i närnaturen, och den återspeglade samma känslor som vi inlåsta stadsbor upplevde. Jag uppfattade naturen som en väv av rum, där det i varje rum verkade hända något.

Jag började samla människors berättelser om hur de upplevt coronapandemin. Det hade jag möjlighet att göra i juni 2021 på festivalen Olohuone 306,5 i Åbo. Jag deltog själv med en performance och två fauner jag byggt. Vi intervjuade Åbobor om hur coronan påverkat deras liv. Något av dessa insamlade stämningar syns också i den här utställningen.

Till den här utställningen byggde jag scener som består av en smula asiatisk skuggteater och en gnutta view master -stämning. Växterna som förmultnat och blivit tunna släpper igenom ljus och skapar tillsammans med belysningen ett tredimensionellt, ladskapslikt rum för grästeatern. Gestalterna är collage som består av fotografier och blomställningar jag samlat sent på hösten. Collagetekniken gav gestalterna nya sidor som jag inte själv skulle ha kunnat hitta på, ens om jag planerat noggrant. Gestalterna stöds av blomtråd och sjölera. Grästeatern erbjuder inga färdiga berättelser. Verkens världar ska sätta betraktarens fantasi i rörelse. De kan avspegla betraktarens egna upplevelser, som sedan blir en del av verkets berättelse .

Skulpturernas storlek dikteras av de torkade växternas skörhet, men då jag konstruerar verken är det alltid ljuset, luftigheten och formen som styr. Jag strävar efter att skapa ett poetiskt perspektiv på mötet mellan människa och natur, som rentav kunde tänkas reparera vårt förhållande till naturen. Mina verk är förknippade med det japanska begreppet wabi-sabi. Begreppet står för en stramt enkel stil som ger rum för den skönhet som finns i det halvfärdiga och ofullständiga.

Utställningen stöds av Centret för konstfrämjande.

Elina Strandberg
Skulptör
Helsingfors
Kontaktuppgifter: elinastran(a)gmail.com www.elinastrandberg.com

Blogi Taiteilijan tapaus:
https://elinastran.blogspot.com/2021/08/heinateatteri-theatre-of-hay.html