• Marja Viitahuhta
  • Garmisch-Partenkirchen
  • Garmisch-Partenkirchen
  • Napoli-Bergen
  • Napoli-Bergen
  • Unser Österreich

Marja Viitahuhta

EN HELGJUTEN VÄRLD

Uudenmaankatu 24.10.-11.11.2012

Marja Viitahuhta
En helgjuten värld
24.10. – 11.11.2012
Galleria Huuto Nylandsgatan

För några år sedan köpte jag en bok på en loppmarknad i Berlin. Bokens titel var ”Unser Österreich”. Det var en tysk propagandapublikation från 1938, ett alster som i svartvita fotografier presenterade en stat som snart skulle anslutas till det nazistiska imperiet.

Jag klippte ut alla bilderna ur boken och av bilderna skapade jag ett landskap med collageteknik. Arbetet var ett slags omöjligt pussel där bitarna inte passade ihop. Att foga samman bitarna var ett långsamt hantverk. Slutresultatet är ett 10 meter långt collagelandskap som skenbart utgör en helhet. Samtidigt är det uppenbart att landskapet är konstruerat. Bilden uppfattas ena ögonblicket som helgjuten för att i nästa ögonblick återigen spjälkas sönder i fragment. Då man betraktar konstverket kan man samtidigt iaktta ens eget behov av att dels uppfatta helheter men å andra sidan se brister i denna helhet.

Utställningen En Helgjuten Värld består av detta konstverk och ett antal mindre landskapsbilder i collageteknik. Materialet som använts är vykort med landskap och bilder från resor som härstammar från loppisar och antikvariat. Konstverken är ett slags imaginära konstgjorda världar som står i en tydlig men förvrängd relation till vår egen värld.

Marja Viitahuhta (tidigare Mikkonen, f. 1979) utexaminerades från Åbo konstakademi, avdelningen för scenkonst, år 2003 och från Bildkonstakademin 2007. En Helgjuten Värld är hennes tredje privatutställning. Viitahuhta är en mångsidig konstnär som arbetar med många olika medier, bland annat kortfilmer, videokonstverk, performancekonst, fotokonst och installationer. Viitahuhta bor i Helsingfors och är mamma till en liten son.

Ett tack till: Oskar Öflunds Stiftelse

https://vimeo.com/user10121941