• Marja Viitahuhta
  • Garmisch-Partenkirchen
  • Garmisch-Partenkirchen
  • Napoli-Bergen
  • Napoli-Bergen
  • Unser Österreich

Marja Viitahuhta

EHEÄ MAAILMA

Uudenmaankatu 24.10.-11.11.2012

Marja Viitahuhta
Eheä maailma
24.10. – 11.11.2012
Galleria Huuto Uudenmaankatu

Ostin joitakin vuosia sitten berliiniläiseltä kirpputorilta kirjan. Sen nimi oli ”Unser Österreich”. Kirja oli saksalainen propagandajulkaisu vuodelta 1938: opus, joka esitteli mustavalkokuvin valtiota, joka pian liitettiin osaksi natsi-imperiumia.

Leikkasin kaikki kuvat kirjasta irti ja kokosin niistä kollaasitekniikalla maiseman. Työ oli eräänlainen mahdoton palapeli, jonka osat eivät sopineet yhteen. Kuvien yhteensovittaminen oli hidasta käsityötä. Lopputulos on 10-metrinen kollaasimaisema, joka on näennäisen eheä. Samalla maiseman keinotekoisuus on kuitenkin ilmeistä. Havainto eheästä kuvasta syntyy ja purkautuu vuorotellen. Teoksen äärellä voikin havainnoida myös omaa tarvettaan yhtäältä hahmottaa kokonaisuus ja toisaalta nähdä siinä puutteita.

Näyttely ”Eheä Maailma” koostuu tästä teoksesta sekä muutamasta pienemmästä kollaasitekniikalla koostetusta maisemakuvasta. Myös niiden materiaalina käytetyt maisemapostikortit ja matkakuvat on hankittu kirpputoreilta ja divareista. Teokset ovat eräänlaisia kuvitteellisia ja keinotekoisia maailmoja, joiden yhteys meidän maailmaamme on selvä, mutta kiero.

Marja Viitahuhta (ent. Mikkonen, s. 1979) on valmistunut esitystaiteen laitokselta Turun Taideakatemiasta 2003 ja Kuvataideakatemiasta vuonna 2007. ”Eheä Maailma” on hänen kolmas yksityisnäyttelynsä. Viitahuhta on monialainen ja monimediainen taiteilija, jonka teokset ovat olleet lyhytelokuvia, videoteoksia, esityksiä, valokuvia ja installaatioita. Viitahuhta asuu Helsingissä ja on pienen pojan äiti.

Kiitos: Oskar Öflunds Stiftelse

https://vimeo.com/user10121941