• Enni Vekkeli: Spirit Mother Daughter
  • Enni Vekkeli: Spirit Mother Daughter

Enni Vekkeli

Spirit Mother Daughter

Huuto IV 13.11.-18.12.2020

Enni Vekkeli
Spirit Mother Daughter
13.11.-18.12.2020

Utställningsbesök bara enligt överenskommelse tills 18.12 vardagarna kl. 12-7. Ring eller mejla oss:
050 3955 255, eller galleria(a)galleriahuuto.net, eller ring dörrklockan på Eriksgatan. Vi använder dörren vid Eriksgatan.

I animationen Spirit – Mother – Daughter upprepas gester som att vända sig om, att ställa sig ansikte mot ansikte och att visa sig. Animationens namn hänvisar till den franska filosofen Luce Irigarays tankar. Irigaray föreslår en feministisk gudsbild som ett alternativ till den dominerande maskulina projektionen. I det sammanhanget skriver filosofen också om att vår sinneskultur är helt fokuserad på ögat. Om ögonen täcks får de andra sinnena möjlighet att varsebli och förmedla iakttagelser med större känslighet.

Förutom animationen visas också en skulptur serie med titeln I Boios trädgård I-III. Titeln kommer från den grekiske filosofen Boios Ornithogonia, ett försvunnet verk som beskrev hur människor förvandlades till fåglar. Hur kan vi bli mer lika fåglarna, genom att lyssna?

Vekkeli arbetar med rörlig bild och skulptur. Hon strävar efter ett koncentrerat uttryck och att skapa verk där filosofi och ekologi för en dialog med varandra. Verken som visas i Galleria Huuto har sitt ursprung i konstnärens intresse för primitiva metoder att bränna keramik, samt hur den digitala animationsprocessen förvandlar lerans massa och materialitet till en immateriell yta.

Ljuddesign för animationen: Tuomas Ollikainen. Ljuden för skulpturen: Yle Arkivet

Konstnärens arbete stöds av Centret för konstfrämjande och Finska Kulturfondens Södra Savolax regionalfond.

Enni Vekkeli
vekkelienni(a)gmail.com
044 521 82 62
www.ennivekkeli.com