• Erika Adamsson
  • Erika Adamsson
  • Erika Adamsson
  • Erika Adamsson
  • Erika Adamsson
  • Erika Adamsson

ERIKA ADAMSSON

Erika Adamsson

Viiskulma 16.4.-27.4.2008

Keskinkertainen elokuva ’Neljät häät ja yhdet hautajaiset’ voisi viitata omaan vuoteeni 2007. Työskentelyni taustalla tapahtui elämässäni tuolloin suuria seremonioita: rakkaan ihmisen hautajaiset, kaksosvauvojen odotus ja syntymä sekä yhdet häät. Tämän taustan kautta kuvaan nyt näyttelyssäni galleria Huudossa erilaisia elämän kohokohtia ja suomalaisten juhlien dramaattista värimaailmaa. Koska juhlat siirtymäriitteineen ovat kulttuurisidonnaisia, voisi kai myös maalauksiani pitää aiheesta johtuen erityisen suomalaisina nykymaalauksen kentässä.

Lähtökohtana maalauksilleni ovat suomalaisten perhealbumien kuvasto juhlineen ja hautajaisineen. Yllättävää on, miten samankaltaisena vuosikymmenestä toiseen eri ihmisten albumeissa esiintyy esim. iäkkään ihmisen kuvaus merkkipäivänään kukkien keskellä. Juhla-aiheiden tietty asetelmallisuus, joissa ihmiset toteuttavat ennalta määrättyä seremoniaa välittyy maalauksistani. Myös väriskaala tavoittelee juhlallisuutta mustavalkoisuudellaan (akvarellisarja ’Valkoinen on juhlan väri’).

Rinnastuksena juhlavuudelle esitän näyttelyssäni sarjan monivärisempiä maalauksia, joissa käsittelen arkisia muistoja edesmenneen ihmisen kodin kuvauksen kautta. Useinhan tarkka visuaalinen kuva ihmisestä häviää nopeasti muististamme. Sen sijaan muistot kuolleesta rakentuvat vahvemmin arkisten tilojen ja esineiden kautta.

Tervetuloa näyttelyni avajaisiin tiistaina 15.4.2008 klo 18 – 20!

Erika Adamsson
puh. 044-906 4996, erika.adamsson@gmail.com