• ENOCH BERGSTEN

Enoch Bergsten

EVERYBODY MAKES MISTAKES

Uudenmaankatu 11.7.-29.7.2012

Enoch Bergsten
Everybody makes mistakes
11.7. – 29.7.2012
Galleria Huuto Uudenmaankatu

Enoch Bergsten (s. 1979 Yhdysvalloissa) on armoitettu piirtäjä, sillä hänen viivansa sekä paljastaa että peittää paljon kuvassa olevasta. Edellinen paradoksi kertoo hyvin piirtämisen luonteesta, sillä piirroksen viiva on aina ratkaisu. Mutta se onkin ratkaisu, joka synnyttää uusia kysymyksiä. Monen näyttelyn teoksen lähtökohdat ovat 1950- ja 1960-lukujen National Geographic -lehtien kuvituksissa. Lähimenneisyyden tapa kuvata ihmistä paljastaa armottomasti sen, millaisia aikakauden ajatukset ihmisyydestä ovat. Stereotyyppiset kuvaustavat ja esineellistävät käytännöt ovat kuitenkin taiteilijalle samankaltaista materiaalia kuin pigmentit tai paperi. Eilisen kuvat ovat hänen mielikuvitukselleen tuottoista ravintoa.

Verrattuna edelliseen näyttelyyn, jonka teokset tutkivat piirtämisen automatisoitumista ja teknisiä kysymyksiä, nykyinen eroaa aiemmasta. Se on sekä maalauksellisempi ja surrealistisemmin värittynyt. Taiteilijan mielikuvitusta kiehtoneet kuvat ovat muokanneet hänen teoksiaan, joiden maailma vaihtelee hämmästyttävästi sekä esittävän että abstraktin välimaastossa. Unenomaisuus ja hämmentävä todentuntu vaihtelevat, jolloin katsoja kokee olevansa kuin Ihmemaan Alice.

Välillä piirroksen viiva muuttuu esittäväksi muodoksi menettääkseen esittävyytensä toisessa teoksessa. Taiteilija hallitsee välineensä, sillä hänelle piirustuksellisen maailman sisäinen variaatio on kuin oma universuminsa. Bergstenin maailmankaikkeudessa samoilla ja sinänsä niukoilla keinoilla voi aina luoda maksimaalisen määrän variaatiota.

Enoch Bergsten valmistui Vapaasta taidekoulusta vuonna 2008 ja Galleria Huudon näyttely on hänen neljäs yksityisnäyttelynsä, minkä lisäksi hän on osallistunut yhteisnäyttelyihin. Bergsten on Taidemaalariliiton kokelasjäsen. Hänen teoksiaan on Suomen Taideyhdistyksen ja Wihurin rahaston kokoelmassa sekä yksityiskokoelmissa.

FT Juha-Heikki Tihinen