• Ewa Górzna & Katarzyna Miron
  • Ewa Gorzna ja Katarzyna Miron, From a distance, still 1
  • Ewa Gorzna ja Katarzyna Miron, From a distance, still 2
  • Ewa Gorzna ja Katarzyna Miron, From a distance, still 3
  • Ewa Gorzna ja Katarzyna Miron, From a distance, still 4
  • Ewa Gorzna ja Katarzyna Miron, From a distance, still 5
  • Ewa Gorzna ja Katarzyna Miron, From a distance, still 6

Ewa Górzna, Katarzyna Miron

From a distance

Huuto IV 7.12.-29.12.2019

Ewa Górzna & Katarzyna Miron
FROM A DISTANCE
7.-29.12.2019

From a distance on videoinstallaatio, joka tarkastelee ihmisten ja eläinten vuorovaikutuksen sekavuutta. Teos keskittyy siihen, miten villieläimet ja ihmiset kohtaavat toisensa ja elävät samassa ympäristössä.

Villieläimen elämä herättää uteliaisuutta ja halua havainnoida, tutkia ja ymmärtää sitä, mutta ”ymmärtämättömyyden kuilu” kuitenkin erottaa meidät aina eläimistä. Haluaisimme ymmärtää satakielen laulua ja tulkita peuran tuijotusta, mutta ne jäävät aina arvoitukseksi.

Me olemme yleensä valta-asemassa, osoittelemme eläimiä teknisesti edistyneillä optisilla instrumenteillamme ja esineellistämme ne jatkuvasti laajentuvalla tietämyksellämme. Me tutkimme ja tarkkailemme eläimiä, mutta harvoin otamme huomioon sitä, että nekin voivat tarkkailla meitä.

Teos tarkastelee ihmisen halua lähestyä ja ymmärtää luonnossa elävää eläintä, ja samalla se on taiteellinen yritys tasapainottaa ihmisen ja eläimen välistä, yleensä ihmiskeskeistä suhdetta korostamalla eläimen läsnäoloa ja näkökulmaa. Se on myös immersiivinen matka salaperäiseen, kiehtovaan luontoon, missä eläimet pysyttelevät pääosin näkymättömissä tai ovat nähtävissä ainoastaan kaukaa.

Tämä projekti on jatkoa edellisen yhteisen videoteoksemme Encounter (2016) ideoille.

Näyttelyä ovat tukeneet: AVEK, VISEK ja Taiteen edistämiskeskus.

Ewa Górzna (s. 1982) ja Katarzyna Miron (s. 1981) ovat molemmat suorittaneet kuvataiteen maisterin tutkinnon puolalaisessa Nicolaus Copernicus -yliopistossa sekä Kuvataideakatemiassa. He työskentelevät pääasiassa liikkuvan kuvan parissa. Heidän videoitaan ja videoinstallaatioitaan on esitetty useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla sekä monilla kansainvälisillä elokuva- ja videofestivaaleilla. Molemmat taiteilijat asuvat ja työskentelevät tällä hetkellä Helsingissä. He ovat tehneet yhteistyötä aikaisemminkin useiden taideprojektien puitteissa.

Katarzyna Miron
kasia.miron[at]gmail.com

Ewa Górzna
ewa.gorzna[at]gmail.com
http://ewagorzna.com