• Sirkku Ketola
  • Sirkku Ketola: Fabula
  • Sirkku Ketola: A Body Called Paula, Toronto 2017
  • Sirkku Ketola: A Body Called Paula, Toronto 2017

Sirkku Ketola

FABULA feat. A Body Called Paula

Jätkä 2 10.3.-1.4.2018

Galleria Huuto är stängt på Långfredag 30.3.
Galleriet är öppna på lördag 31.3. och på Påsksöndag 1.4.
På Påskmondag 2.4. är galleriet stängt.

Sirkku Ketola
FABULA feat. A Body Called Paula
Galleria Huuto Busholmen – Busen 2
10.3. – 1.4.2018

Vad är och varför?

Definitioner på fabula är en situation, berättelse, problem, dikt, myt, föreställning, nöd, ämne, legend, folksaga, saga, substans, materia, händelse, skådespel, bekymmer, dilemma.

Sirkku Ketolas utställning FABULA feat. A Body Called Paula består av visuella dikter och situationer. Separata ord och bildelement ställs parallellt mot varandra och upprepas. Logik och intuition bollar med kända symboler och abstraherande parallella spiraler. Ekorre, träd, papper, fågel, människa, hand, fot, spår. Utställningsverken förefaller skenbart lösryckta och understryker sambandet, allt är det samma- levande och döda. Världsalltet är ett ornament som upprepar sig själv.

Vad är storleken på en människa i världsalltet? Än ett konstverks? Nutidskonstens viktigaste fråga är inristat i trä ”Who’s the curator?” Själva frågan är irrelevant för konsten har inga ramar. Det finns bara fåglar som vuxit upp med ekorrskinn, som flyger jämsides med döden, sjungande om livet.

Utställningens största verk ’A Body Called Paula’ är en installation som bygger på upprepning och meditativ performans där Ketola i Paulas roll under veckosluten utformar ett stort ornament på skört papper. Namnet Paula kan härledas från det grekiska ordet ’paulus’, som betyder liten. Paula är en allegori för människan, som en del av världsalltet, och den som bygger upp teknologin. Händer och rummet formar med hjälp av serigrafin en människoprinter – en sensuell maskin. Paula är bandens, insnärjd i sina egna band och paulor, fångad i arbetet, i skönhetens hänryckning, samt fängslad i kroppens och materiens gissel. Spänningen är ständigt närvarande under den skenbart lugna performansen för då det sköra papperet fastnar kommer materiens egenskaper att avslöjas. Performansens eteriska ljudvärld är komponerad av Ketola.

Verket A Body Called Paula växer under den tid utställningen är och verket begrundar samtidigt tiden. På Huuto ser vi fjärde delen av en tio-årig process, ifjol gästade verket Toronto, Åbo och New York. Varje år kommer det till 3-4 stycken ornamentband i olika delar av världen och den föregående platsens speciella drag ses i följande verks mönster. I Huutos performans skymtar New York och ett vårligt Helsingfors avspeglas i sin tur i höst i Belgien. Performansen är fysiskt mycket tung och hur händerna och kroppen håller bestämmer rytmen under tio- års perioden. Vad blir det av banden när allt material är färdigt? Tiden utvisar riktningen för det här till omfånget stora verket. Före det fungerar varje del också som en självständig installation och performans. Huutos performanstidtabell bifogad.

A Body Called Paula performanser under veckosluten från kl. 13 (tid ca 2h):
Lö. 10.3. Light
Sö. 11.3. Passion
Lö. 17.3. Knowledge
Sö. 18.3. Reality
Lö. 24.3. Depth
Sö. 25.3. Darkness
Lö. 31.3. Färdigt verk, ingen föreställning
Sö. 1.4. Färdigt verk, ingen föreställning

Hjärtligt välkommen!

Sirkku Ketola är en samtidskonstnär och grafiker som kombinerar serigrafi med olika material. Hon är en civiliserad vilde som bromsar upp det digitala bildflödet manuellt och försöker förstå människans rytm i förhållande till materien. Ketola är utexaminerad konstmagister år 2009 från Bildkonstakademin och har deltagit i otaliga inhemska och internationella projekt och utställningar. Hon bor och arbetar i Åbo och tidvis i Bryssel.

Utställningen har fått understöd av Centret för konstfrämjande och projektet A Body Called Paula – av Centret för konstfrämjande och Suomen kulttuurirahasto. Jag tackar mecenaterna!

Ytterligare information:
Sirkku Ketola
Tel. +358405645016
sirkkuketola(at)gmail.com
www.sirkkuketola.com

Bakgrundsinformation om projektet A Body Called Paula:

Performansens ljudvärld: Sirkku Ketola

http://sirkkuketola.com/projects

https://firstindigoandlifestyle.com/2017/12/21/sirkku-ketola-the-artistic-process-of-performing-paula/

http://www.la-bas.fi/ketola.html

http://openstudio.ca/wp-content/uploads/2016/10/sirkku-ketola-brochure.pdf

http://openstudio.ca/exhibition/sirkku-ketola-a-body-called-paula/