• Sirkku Ketola
  • Sirkku Ketola: Fabula
  • Sirkku Ketola: A Body Called Paula, Toronto 2017
  • Sirkku Ketola: A Body Called Paula, Toronto 2017

Sirkku Ketola

FABULA feat. A Body Called Paula

Jätkä 2 10.3.-1.4.2018

Galleria Huuto on pitkäperjantaina 30.3. kiinni.
Lauantaina 31.3. ja pääsiäissunnuntaina 1.4. galleria on auki klo 12-17.
Pääsiäismaanantaina 2.4. galleria on normaaliin tapaan kiinni.

Sirkku Ketola
FABULA feat. A Body Called Paula
Galleria Huuto Jätkäsaari – Jätkä 2
10.3.-1.4.2018

Mitä on ja miksi?

Fabulan määritelmiä ovat tilanne, tarina, pulma, runo, myytti, uskomus, hätä, aihe, legenda, kansantaru, satu, aine, materia, asia, näytelmä, huoli, ongelma.

Sirkku Ketolan näyttely FABULA feat. A Body Called Paula koostuu visuaalisista runoista ja tilanteista. Erilliset sanan ja kuvan elementit asetetaan rinnakkain toisiaan toistamaan. Logiikka ja intuitio pallottelevat tutuilla symboleilla ja abstrahoituvat rinnakkaisiin kierteisiin. Orava, puu, paperi, lintu, ihminen, käsi, jalka, jälki. Näyttelyteosten näennäinen irrallisuus alleviivaa yhteyttä, sillä kaikki on samaa – elävää ja kuolevaa. Maailmankaikkeus on itseään toistava ornamentti.

Mikä on ihmisen koko maailmankaikkeudessa? Entä taideteoksen? Nykytaidekentän tärkein kysymys ”Who’s the curator?” on kaiverrettu puuhun. Itse kysymys on merkityksetön sillä taiteessa ei ole raameja. On vain oravannahoissa kasvaneita lintuja, jotka lentävät kuoleman rinnalla elämästä laulaen.

Näyttelyn kookkain teos ’A Body Called Paula’ on toistoon perustuva installaatio ja meditatiivinen performanssi, jossa Paulan rooliin asettuva Ketola työstää viikonloppuisin suurikokoista ornamenttia hauraalle paperille. Nimi Paula on johdannainen kreikan sanasta ’paulus’, joka tarkoittaa pientä. Paula onkin allegoria ihmisestä maailmankaikkeuden osana ja teknologian rakentajana. Kädet ja tila muodostavat serigrafian avulla ihmisprintterin – sensuaalisen koneen. Paula on nauhojen, eli paulojensa pauloissa, teon ansassa, kauneuden huumassa, sekä kehon ja materian kahleissa. Jännite on alati läsnä performanssin näennäisessä rauhassa, sillä herkän paperin jumittuessa materian ominaisuudet uhkaavat paljastua. Performanssin eteerinen äänimaailma on Ketolan säveltämä.

A Body Called Paula -teos kasvaa näyttelyn kuluessa ja pohtii samalla aikaa. Huudossa nähdään kymmenen vuotta kestävän prosessin neljäs osa, viime vuonna teos vieraili Torontossa, Turussa ja New Yorkissa. Vuosittain ornamenttinauhoja syntyy eri puolilla maailmaa 3-4 kappaletta ja edellisen paikan erityispiirteet näkyvät aina seuraavan teoksen kuvioissa. Huudon performansseissa kuultaa New York ja keväinen Helsinki puolestaan heijastuu syksyllä Belgiassa. Performanssi on fyysisesti hyvin rankka ja käsien ja kehon kestävyys määrittävät kymmenen vuoden rytmin. Mitä rakentuukaan nauhoista kun kaikki materiaali on vihdoin valmista? Aika näyttää tämän suurikokoisen teoksen suunnan. Sitä ennen, jokainen osa toimii myös itsenäisenä installaationa ja performanssina. Huudon esitysaikataulu ohessa.

A Body Called Paula performanssit viikonloppuisin klo 13 alkaen (kesto n. 2h):
La 10.3. Light
Su 11.3. Passion
La 17.3. Knowledge
Su 18.3. Reality
La 24.3. Depth
Su 25.3. Darkness
La 31.3. Teos valmis, ei esitystä
Su 1.4. Teos valmis, ei esitystä

Sydämellisesti tervetuloa!

Sirkku Ketola on nykytaidegraafikko joka yhdistää serigrafiaa eri materiaaleihin. Hän on sivistetty villi joka hidastaa digitaalista kuvavirtaa käsityövaiheilla yrittäen ymmärtää ihmisen rytmiä suhteessa materiaan. Ketola on valmistunut Kuvataideakatemiasta Kuvataiteen maisteriksi vuonna 2009 ja osallistunut lukuisiin kotimaisiin ja kansainvälisiin projekteihin ja näyttelyihin. Hän asuu ja työskentelee Turussa sekä ajoittain Brysselissä.

A Body Called Paula –projektia on tukenut Taiteen edistämiskeskus ja Suomen kulttuurirahasto. Kiitos tukijoille!

Lisätietoja:
Sirkku Ketola 0405645016
sirkkuketola(at)gmail.com
www.sirkkuketola.com

Taustatietoa A Body Called Paula – projektista:

Performanssin äänimaailma: Sirkku Ketola

http://sirkkuketola.com/projects

https://firstindigoandlifestyle.com/2017/12/21/sirkku-ketola-the-artistic-process-of-performing-paula/

http://www.la-bas.fi/ketola.html

http://openstudio.ca/wp-content/uploads/2016/10/sirkku-ketola-brochure.pdf

http://openstudio.ca/exhibition/sirkku-ketola-a-body-called-paula/