• Enoch Bergsten
  • Starfish
  • Sloop John B
  • Red dress, 2008, Ink and coffee on paper, 50x70 cm
  • Model
  • Butterfly

Enoch Bergsten

FOR LACK OF WORDS

Viiskulma 6.1.-24.1.2010

Yhdysvalloissa 1979 syntynyt Enoch Bergsten valmistui Vapaasta taidekoulusta vuonna 2008. Hänen edellinen yksityisnäyttelynsä oli Helsingissä samana vuonna Galleria Mutageenissä, jolloin hän osallistui myös Vapaan taidekoulun juhlanäyttelyyn Porin taidemuseossa. Bergstenin teoksia on Suomen taideyhdistyksen kokoelmassa ja yksityiskokoelmissa. Viime aikoina taiteilija on työskennellyt pääasiallisesti piirroksin.

Esilläolevissa teoksissaan Bergsten tutkii monipuolisesti piirtämisen erilaisia tekniikoita ja esteettisiä variaatioita. Piirustus voi olla hänelle yhtä hyvin maalauksellinen laveeraus kuin tarkka abstraktio. Bergsten osoittaa esimerkillään myös sen, miten monipuolinen piirustuksien maailma onkaan. Nykytaiteessa niiden asema perustuu sekä siihen, että niihin kohdistuvaan monipuoliseen merkityksenantoon niin populaarien piirrosten kuin taidehistorian maailmoista. Viivaan perustuvat taideteokset ovat myös taiteellisten että tieteellisten kuvallistamistapojen risteymiä. Tiedekontekstin havaintopiirrokset ovat sukua taiteellisille esittämistavoille ja päinvastoin. Piirtäessään taiteilija kertoo tästä laajasta kulttuurisesta tavasta.

Näyttelyn teosten tunnelmat ja ulkomuodot vaihtelevat suuresti ja kertovat hyvin siitä, miten monipuolinen taiteilija Bergsten on. Hänen teoksensa voivat olla humoristisia, melankolisia, pienimuotoisia tai suurikokoisia. Taiteilija hallitsee tekniikkansa, ja kertoo näin teoksillaan katsojilleen, että pitkästä historiastaan huolimatta piirtäminen ei kuulu menneisyyteen taiteen tekemisen tapana. Piirtäminen kurottaa historiansa lisäksi moniin suuntiin, ja tämä tekee siitä nykytaiteilijoille soveliaan työskentelytavan. Enoch Bergsten käsittelee tätä asiaa sekä sisällöllisesti että tyylillisesti laajalla paletilla.

FT Juha-Heikki Tihinen