• Anna Leppä: Sukupolvi Ö
  • Anna Leppä: Sisaret
  • Anna Leppä: Sarjasta Ö
  • Anna Leppä: Sukupolvi Ö

Anna Leppä

Generation Ö

Jätkä 1 7.1.-22.1.2017

Anna Leppä
Sukupolvi Ö
7.1.-22.1.2017
Galleria Huuto Busholmen – Busen 1

År 2016 har varit rekordvarmt och klimatförändringen går snabbare än forskarna kunnat förutse. Vi lever i en kritisk tid. Temperaturhöjningen på jordklotet, som är ett resultat av människans handlingar, håller med god fart på att föra världen mot en sjätte period av massutdöende. Flyktingströmmar som orsakats av klimatförändringen och naturresursernas utarmning kommer att leda till aldrig tidigare skådade problem och till ett allt mer instabilt världspolitiskt läge.

Allt detta vet vi och ändå fortsätter vi leva som vi alltid gjort. I ett tillstånd av förnekelse. Och de kommande generationerna kommer att ställa oss frågan varför. Varför gjorde ni ingenting?

Den här frågan plågar mig. Generation Ö följer mig tyst överallt där jag rör mig. Jag känner deras blickar på min hud. Den får allt annat att verka betydelselöst i denna stund och, paradoxalt nog, vemodigt vackert. Den nya teknologin, turismen, den ständiga ekonomiska tillväxten, till och med ibland konsten (som alltid gett mig mening i livet) framstår som någonting meningslöst och galet.

Mina målningar handlar om generation Ö. Bilderna är ett försök till att utsträcka känslan av empati till de kommande generationerna, de som inte ännu fötts. Möta deras blickar, ställas inför våra handlingar. Begrunda de val vi nu gör, sedda ur framtidens perspektiv.

’The ecological crisis can be traced to a more general crisis of the social, political and existential. The problem involves a type of revolution of mentalities whereby they cease investing in a certain kind of development, based on a productivism that has lost all human finality.’
-Félix Guattari, Chaosmosis

Jag lever i hoppet om att konsten kunde gå i täten för denna mentalitetsrevolution. Ett avantgarde som har betydelse.

Ytterligare information:
Anna Leppä 041-7441329
annaleppa(a)hotmail.fi