• Maija Blåfield KULTA-AIKA
  • Maija Blåfield KULTA-AIKA

Maija Blåfield

GULDÅLDREN

Uudenmaankatu 9.5.-27.5.2012

Maija Blåfield
GULDÅLDREN
Galleria Huuto Uudenmaankatu
9.5. – 27.5.2012

Utgångspunkten för videokonstverket Guldåldern och fotoserien På våren, i Andrej Tarkovskijparken är att spela in, att glömma och berätta.

”Jag har gått igenom 66 timmar, 34 minuter, 12 sekunder och 3 bilder videofilm och nu vill jag visa dig det här.”

Guldåldern utgår från dokumentärt bildmaterial som inspelats på video under femton års tid. Materialet är samtidigt både en relikt, avfall, en skatt och en börda. För det mesta berättar materialet om något helt annat än vad som varit den ursprungliga avsikten med inspelningen.

”Jag har inte tittat på bilderna en enda gång under dessa år, men om mitt hem skulle börja brinna är det just dessa band jag skulle rädda undan rök och eld.”

Människan har hittills under historiens lopp tagit 3 507 052 340 160 890 107 fotografier och spelat in 31 536 042 083 timmar videofilm.

”Jag hörde när du berättade allt för mig men jag har glömt vad det var.”

Videokonstverket Guldåldern är första delen i en serieartad process. De olika delarna i serien närmar sig samma bildmaterial ur olika synvinklar och sammanställer nya berättelser av dessa stundens relikt. Videokonstverkets följande del visas under de XVII bildkonstveckorna i Mänttä 10.6–31.8.2012.

”På den nedrivna mögelskolans tomma tomt finns Andrej Tarkovskijparken.”

Fotoserien På våren, i Andrej Tarkovskijparken dokumenterar en osynlig plats. Konstverket eftersträvar att i bild synliggöra det som gjort platsen till en betydelsefull plats på det personliga planet. På bilderna finns körsbärsträd, lecakulor och en genstig. Tomten är tom och man möter inte någon där.

Centralkommissionen för konst och AVEK (Centret för främjandet av audiovisuell kultur) har vänligen understött utställningen.

Maija Blåfields (född 1973) verk har tidigare visats bla. På Fotogalleri Hippolyte Studio, på Museet för nutidskonst Kiasma, på Helsingfors stads konstmuseum på Glogalleriet, på Helsingfors Konsthall, samt på separatutställningar i hemlandet och utomlands, på filmfestivaler och i tv.

www.maijablafield.com
info(at)maijablafield.com
+358-41-5100 269