• Maija Blåfield KULTA-AIKA
  • Maija Blåfield KULTA-AIKA

Maija Blåfield

KULTA-AIKA

Uudenmaankatu 9.5.-27.5.2012

Maija Blåfield
KULTA-AIKA
Galleria Huuto Uudenmaankatu
9.5. – 27.5.2012

Videoteoksen Kulta-aika ja valokuvasarjan Keväällä, Andrei Tarkovski -puistossa lähtökohtana on tallentaminen, unohtaminen ja kertomus.

”Olen katsonut läpi 66 tuntia, 34 minuuttia, 12 sekuntia ja 3 ruutua videokuvaa ja haluan nyt näyttää sinulle tämän.”

Kulta-ajan pohjana on viidentoista vuoden aikana videolle tallennettu dokumentaarinen kuvamateriaali, joka on samanaikaisesti reliikki, jäte, aarre ja taakka. Useimmiten se kertoo jostain aivan muusta kuin siitä, mitä sillä alunperin on haluttu tallentaa.

”En ole katsonut näitä kuvia kertaakaan näiden vuosien aikana, mutta jos kotini syttyisi tuleen, pelastaisin savun ja liekkien keskeltä juuri nämä nauhat.”

Ihminen on tähän mennessä kuluneen historiansa aikana ottanut 3 507 052 340 160 890 107 valokuvaa ja tallentanut 31 536 042 083 tuntia videokuvaa.

”Kuulin sinun sanovan minulle kaiken, mutta unohdin mitä se oli.”

Videoteos Kulta-aika on sarjallisesti rakentuvan prosessin ensimmäinen osa. Teossarjan osat lähestyvät samaa kuvamateriaalia eri näkökulmista ja kokoavat näistä hetkien jäänteistä uusia kertomuksia. Videoteoksen seuraava osa nähdään Mäntän XVII kuvataideviikkoilla 10.6.–31.8.2012.

”Puretun homekoulun tyhjällä tontilla sijaitsee Andrei Tarkovski -puisto.”

Valokuvasarja Keväällä, Andrei Tarkovski -puistossa dokumentoi näkymätöntä paikkaa. Teos tavoittelee kuvallisesti näkyväksi sitä, mikä on tehnyt paikasta henkilökohtaisesti merkittävän. Kuvissa on kirsikkapuita, lecasoraa ja oikopolku. Tontti on tyhjillään, eikä siellä tapaa ketään.

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen keskustoimikunta ja Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK.

Maija Blåfieldin (s. 1973) töitä on nähty aiemmin mm. Valokuvagalleria Hippolyte Studiossa, Nykytaiteen museo Kiasmassa, Helsingin kaupungin taidemuseon Kluuvin galleriassa, Helsingin Taidehallissa sekä yhteisnäyttelyissä koti- ja ulkomailla, elokuvafestivaaleilla ja televisiossa.

www.maijablafield.com
info(at)maijablafield.com
+358-41-5100 269