• Hannah Hamberg, Rääppiäiset
  • Hannah Hamberg, Rääppiäiset
  • Hannah Hamberg, Rääppiäiset, 2022

Hannah Hamberg

Rääppiäiset

Huuto II 16.9.-9.10.2022

Hannah Hamberg
Rääppiäiset
16.9 – 9.10.2022

Taiteilija on tavattavissa 2.-3.10. klo 12-17.

Naapurin Susanna kutsuu minut juhlimaan kymmenvuotissyntymäpäiväänsä. Hänen mielestään on kohteliasta tuoda lahja, johon käytän kaikki säästöni, sillä tulen olemaan juhlien ainoa ja erityinen vieras. Susanna on paras ystäväni. Valikoin hänelle Tiimarista kalleimman ja suurimman kulhon, joka on joutsenen muotoinen.

Tunnen oloni tärkeäksi. Istun keittiönpöydän ääressä ja syön nautiskellen minulle tarjottuja herkkuja. Suuni on täynnä popcornia, suklaata ja suolaisia makkaranpaloja. Hyvilläni ojennan Susannalle hänen lahjansa. Yllätyksekseni huomaan hänen näyttävän pettyneeltä, kun vaaleanpunaisen lahjapaperin alta paljastuu esiin joutsenen pää. Susanna toteaa saaneensa eilen syntymäpäiväjuhlissaan Tainalta samanlaisen tylsän kanan. Emmi oli sitä vastoin tuonut hänelle kalliin kynsilakan ja mageen kaulakorun. Susanna alkaa heilutella naamani edessä pulleita sormiaan, joiden lyhyiksi järsityt kynnet on maalattu tummanliilaksi. Syntymäpäiväkakku on puoliksi syöty. Sen sulanut ja nonparelleista kirjavaksi värjäytynyt kermavaahto valuu pöydän kerniliinalle.

Olivatko syntymäpäiväjuhlat jo eilen? Miksi minua ei kutsuttu juhliin?

Olen kyltymätön metsästäjä kierrätyskeskuksien ja kirpputorien hyllyjen välissä. Teen suuria löytöjä. Ylpeänä kannan työhuoneelleni kuluneita muovilautasia, likaisia nukkeja, rikkinäisiä koriste-esineitä, vanhoja helmiä sekä nappeja ¬- saaliita, jotka puhuttelevat värinsä, materiaalinsa tai muotonsa vuoksi. Kun pesen lian pois esineestä, ja hion sen rosoisen pinnan sileäksi, paljastaa se minulle luonteensa. Tämän jälkeen tiedän, mitä siihen on lisättävä tai siitä poistettava. Harva haluaa jatkaa entiseen malliin, kun on mahdollisuus muutokseen.

Rääppiäiset-näyttelyssä kerätyt esineet muodostavat juhlapöydän tarjoilun.

Hannah Hamberg (s.1985) on helsinkiläinen kuvataiteilija. Hän on valmistunut Kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2011 ja opiskelee tällä hetkellä Aalto-yliopistossa kuvataidekasvatuksen erillismaisterilinjalla. Hamberg on pitänyt yksityisnäyttelyitä ja osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

instagram.com/hannah_hamberg1
hamberghannah(a)gmail.com