• Hannah Hamberg, Efterkalas
  • Hannah Hamberg, Rääppiäiset
  • Hannah Hamberg, Rääppiäiset, 2022

Hannah Hamberg

Efterkalas

Huuto II 16.9.-9.10.2022

Hannah Hamberg
Efterkalas
16.9 – 9.10.2022

Konstnären är anträffbar 2 och 3 oktober kl. 12-17.

Min granne Susanna bjuder in mig att fira hennes tioårsdag. Hon tycker det är artigt att ge en gåva. Till den använder jag alla mina pengar, för jag är en speciell gäst, den enda som kommer till kalaset. Susanna är min bästa vän. Jag väljer ut den största och dyraste skålen i Tiimari. Den har formen av en svan.

Jag känner mig betydelsefull. Jag sitter vid köksbordet och njuter av alla godsaker jag blir bjuden på. Min mun är full av popcorn, choklad och salta korvbitar. Glatt överräcker jag presenten åt Susanna. Till min stora överraskning ser hon besviken ut när svanhuvudet visar sig bakom det rosa presentpapperet. Susanna påpekar att hon igår på sitt födelsedagskalas fått en likadan tråkig höna av Taina. Emmi hade däremot gett ett dyrt nagellack och ett häftigt halsband. Susanna börjar vifta med sina knubbiga fingrar framför mitt ansikte. Hennes nedbitna naglar är målade i mörklila. Födelsedagstårtan är halväten. Grädden, som smultit och blivit spräcklig av nonparellerna, rinner ut över vaxduken.

Var födelsedagskalaset redan igår? Varför var jag inte bjuden?

Jag är en omättlig jägare på lur mellan hyllorna i loppmarknaderna. Jag gör fina fynd. Stolt bär jag mitt byte till arbetsrummet: slitna plasttallrikar, smutsiga dockor, gamla pärlor och knappar som tilltalar mig på grund av deras färg, material eller form. Efter att jag tvättat bort smutsen och slipat den grova ytan avslöjar föremålet sin natur för mig. Först då vet jag vad jag ska lägga till eller ta bort. Få människor vill fortsätta som tidigare om förändring är möjlig.

På utställningen Efterkalas har de samlade föremålen blivit ett festbord dukat med läckerheter.

Hannah Hamberg (f. 1985) är en bildkonstnär från Helsingfors. Hon avlade konstmagisterexamen vid Konstuniversitetets Bildkonstakademi 2011 och studerar för närvarande vid Aalto-universitetets magisterprogram inom bildkonstpedagogik. Hamberg har haft separatutställningar och deltagit i många grupputställningar.

Utställningen har fått stöd av Centret för konstfrämjande.

instagram.com/hannah_hamberg1
hamberghannah(a)gmail.com