• Heli Penttinen: sarjasta viisi metsää, viisi päivänvaloa, 35x41cm, öljyväri mdf-levylle, 2023
  • Heli Penttinen: Äänilautta
  • Heli Penttinen: Onnellinen aamu
  • Heli Penttinen: Havu

Heli Penttinen

Irrfärder på ytan

Huuto III 31.8.-24.9.2023

Heli Penttinen
Irrfärder på ytan
31.8.-24.9.2023

Konstnären är närvarande i utställningen lör-sön 9-10.9 kl. 12-18.
 

Yta: yttersta skikt av något som begränsar före­teelsen i fråga mot om­givningen (Svensk ordbok)

”Vissa kan se djupare än ytan och i livet kan man hålla sig ovanför ytan eller rentav vara ytlig. Ytan är det första betraktaren ser av målningen. Alla berättelser, tolkningar, budskap och påståenden bakom lagren av målarfärg är produkter av betraktarens fantasi och således subjektiva förnimmelser.

Jag har föreställt mig hur olika sinnesförnimmelser kan se ut på målningens yta. Jag är ofta utomhus och rör på mig under olika tider av dygnet och året. Det är mitt sätt att rensa bort överflödig information från sinnet och göra rum för sinnesförnimmelser. Ibland hänger den grå himlen tungt över axlarna, ibland är skogen högväxt och full av färger, ljud, dofter och ljus. Det är de små förändringarna, upprepningen och långsamheten i verken – och i livet – som ger frid och klarhet vare sig man har ett mål eller irrar omkring.

Utställningen Irrfärder på ytan består av oljemålningar och blyertsteckningar samt kombinationer av dessa tekniker. Det är verkens materialitet och tillverkningssätt som ger dem deras synliga innehåll.”

 

Heli Penttinen har studerat vid Åbo ritskola och Bildkonstakademin samt Pratt Institute, då hon var Fulbrightstipendiat på 1980- och 1990-talet. År 2011 avlade hon bildkonstmagisterexamen vid Konstuniversitetets Bildkonstakademi.

Penttinen arbetar mångsidigt med olika tekniker som till exempel teckning, akvarell, oljefärg, blyglas och handgjort papper. Verkens teman har genom åren varierat från tillvaron som kvinna till utövning av makt och utforskande av mörker. I sina nyaste verk kombinerar hon blyerts med oljefärg. Verken behandlar bland annat sinnesförnimmelser och den mörka och grå årstidens inverkan på människan.

Penttinen har haft tiotals separatutställningar sedan 1986. De senaste har varit i Galleria Mältinranta i Tammerfors och Galleria Joella i Åbo 2021, i TM-galleriet i Helsingfors 2020 och i Borgå Konsthall 2017. Penttinen har också deltagit i otaliga grupputställningar, varav de viktigaste bland annat varit IV triennalen i Kyoto 2003, Suvi Pinx 2004, SPLÄTCH! i Amos Anderssons konstmuseum 2008 och Nektar i Ungern 2012.

Penttinens verk finns i de viktigaste inhemska samlingarna, som till exempel Statens konstverkskommissions, Wihuri-stiftelsens, Kiasmas, HAM:s och Fennias samlingar.

Penttinen har gjort blyglasfönstren i Pejas sjukhus ekumeniska sjukhuskapell. I Södra Finlands ledningssystemcenter har hon tillsammans med bildkonstnären Päivi Eskelinen gjort en målnings-, mosaik- och blyglasinstallation.

 

Tack

till Taike

 

Kontaktuppgifter

helipenttinenmalm(a)gmail.com

https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/heli-penttinen-malmgren