• Heli Penttinen: sarjasta viisi metsää, viisi päivänvaloa, 35x41cm, öljyväri mdf-levylle, 2023
  • Heli Penttinen: Äänilautta
  • Heli Penttinen: Onnellinen aamu
  • Heli Penttinen: Havu

Heli Penttinen

Harhailupolkuja pinnalla

Huuto III 31.8.-24.9.2023

Heli Penttinen
Harhailupolkuja pinnalla
31.8.-24.9.2023

Taiteilija on tavattavissa 9.-10.9. klo 12-18.

pinta: kappaleen tms. uloin kerros, ulkopuoli, päällys (Kielitoimiston sanakirja)

”Joku voi nähdä pintaa syvemmälle, elämässä voi päästä pinnalle tai joutua kaltevalle pinnalle, tunteensakin voi kätkeä pinnan alle. Maalauksen pinta on ensimmäinen asia, jonka katsoja maalauksesta näkee. Kaikki maalikerroksen takana olevat tarinat, tulkinnat, sanomat ja väittämät ovat katsojan kuvittelun tulosta ja subjektiivisia aistimuksia.

Olen kuvitellut, miltä erilaiset aistikokemukset voisivat näyttää maalauksen pinnalla.
Vietän paljon aikaa ulkona liikkuen eri vuorokauden- ja vuodenaikoina. Se on keinoni siivota mieltä liiasta informaatiosta ja tehdä aistimuksille tilaa. Joskus harmaa taivas riippuu raskaana hartioilla asti, toisinaan metsä on korkea, tulvillaan värejä, ääniä, tuoksuja ja valoa.
Teoksissa – ja elämässä – pienet muutokset, toisto ja hitaus tuovat rauhaa ja selkeyttä reiteille ja harhailupoluille.

Harhailupolkuja pinnalla -näyttely koostuu öljymaalauksista ja lyijykynäpiirustuksista sekä näiden kahden tekniikan yhdistelmistä, joissa materiaalisuudesta ja tekotavasta syntyy teokselle sen näkyvä sisältö.”

Heli Penttinen on opiskellut Turun Piirustuskoulussa ja Kuvataideakatemiassa sekä Pratt Institutessa, New Yorkissa Full bright-stipendiaattina 1980- ja 90-luvulla. Vuonna 2011 hän valmistui kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta.

Penttinen käyttää monipuolisesti eri tekniikoita piirustuksesta ja akvarellista öljyväriin, lyijylasiin ja paperinvalmistukseen.
Työskentelyn teemat ovat vaihdelleet vuosien mittaan naisena olemisesta vallan käyttöön ja pimeyden tutkimiseen. Uusimmissa töissään hän yhdistelee lyijykynää ja öljyväriä toisiinsa. Teoksissaan hän käsittelee mm. aistikokemuksia ja pimeyden ja harmaan vuodenajan vaikutusta ihmiseen.

Penttinen on pitänyt kymmeniä yksityisnäyttelyitä vuodesta 1986 lähtien, joista viimeisimmät olivat 2021 Galleria Mältinrannassa Tampereella ja Galleria Joellassa Turussa, 2020 TM-Galleriassa Helsingissä ja 2017 Porvoon Taidehallissa. Penttinen on osallistunut myös lukuisiin ryhmänäyttelyihin, joista tärkeimmät ovat mm. Suomen taiteen IV triennaali Kiotossa 2003, Suvi Pinx 2004, SPLÄTSH! Amos Andersonin Taidemuseossa 2008 ja Nektar Unkarissa 2012.

Penttisen teoksia on tärkeimmissä kotimaisissa kokoelmissa, kuten Suomen valtion, Wihurin rahaston, Kiasman, HAMin ja Eläke-Fennian kokoelmissa.
Penttinen on tehnyt Peijaksen sairaalan ekumeenisen sairaalakappelin lyijylasi-ikkunat. Etelä-Suomen johtamisjärjestelmäkeskukseen hän on tehnyt maalaus-, mosaiikki- ja lyijylasi-installaation yhdessä kuvataiteilija Päivi Eskelisen kanssa.

Kiitokset Taike

helipenttinenmalm(a)gmail.com

https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/heli-penttinen-malmgren