• Helsinki Freezing

Essi Ojanperä, Linda Söderholm

Helsinki Freezing

Uudenmaankatu 23.6.-10.7.2011

Essi Ojanperä, Linda Söderholm
Helsinki Freezing
23.6. – 10.7.2011
Galleria Huuto Nylandsgatan

Helsingfors, vintern 2011. I gymmet i Tölö sporthall doftar boxningssäcken av garvat läder, någon har glömt handduken i ett hörn. I övre våningens träningsrum dånar funkmusiken. Det mörkbruna plywoodgolvet knastrar och knakar i takt med märkesskornas rytm. Svetten på golvet vittnar om en lyckad Windmill. Vintersolen ligger lågt och lyser in genom fönstren. Utanför ligger Tölöviken insvept i ett snötäcke, kölden biter sig fast överallt. B-girl A-Eagle och B-girl L-Monkey har en battleduell i de djupa snödrivorna, då de andas blir utandningen till dimma i den kalla luften. Flickorna i sina mössor dansar till ljudet av soulmusikens gudfader och hans låga röst. B-girl L-Monkey inleder, hon utmanar A-Eagle med sina toprocks. På toprocken följer ett footworks och L-Monkeys varumärke: en smidigt rullande mask. Hon avslutar med en inverted handstand freeze. B-girl A-Eagle svarar på utmaningen: hon stirrar L-Monkey stint i ögonen medan hon klarar av sina Indian steps briljant, gör sedan en perfekt Knee Drop, fortsätter med footworks och rundar av med en Chair Freeze. Helsinki Freezing.

Breakdance är en dans som uppstått på gatorna i New York under 1970-talet och som är intimt förknippad med hiphopkulturen. Under årens lopp har dansen spritt sig över hela världen och i takt med att den blev populär utvecklades den och flyttade från gatorna in i danssalarna. I Helsinki Freezing återvänder man till gatan där dansen uppstått. B-girls, break-dansarna, har avbildats i urbana miljöer mitt i Helsingfors kallaste och mest snöiga vinter.

Utställningen består av fotografier, videokonst samt interaktiva installationer. Videokonstverken visar upp dansen som en helhet medan stillbilderna gör det möjligt att öppna upp breakdancen, dess rörelser och mångsidighet också för dem som inte känner till dansen från förut. Stillbilderna och videons pausfunktion (freeze frame) är också ett logiskt sätt att framställa breakdance, eftersom rörelsen som fryser ögonblicket (freeze) ingår i själva dansens konventioner. Syftet med den interaktiva installationsdelen är att ”låta åskådaren stiga in i dansarens huvud” och att med andra ord se breakdance med dansarens ögon. Ämnet för utställningen är starkt förknippat med ungdomskulturen och förhoppningsvis lyckas utställningen nå ut till en publik som inte traditionellt hör till konstgalleriernas besökarskara. Avsikten är att skapa ett tvärkonstnärligt rum där det traditionella konstgalleriet förvandlas till en arena för urban kultur.

Helsinki Freezing är ett konstverk som två Helsingforskonstnärer, Essi Ojanperä (KoM) och Linda Söderholm (FM), skapat tillsammans.

Majaoja-stiftelsen har vänligen understött konstverket Helsinki Freezing.

Ytterligare information: Essi Ojanperä, tfn 040-574 1854 & Linda Söderholm, tfn 050-540 2594, info(at)helsinkifreezing.fi, www.helsinkifreezing.fi.