• Helsinki Freezing

Essi Ojanperä, Linda Söderholm

Helsinki Freezing

Uudenmaankatu 23.6.-10.7.2011

Essi Ojanperä, Linda Söderholm
Helsinki Freezing
23.6. – 10.7.2011
Galleria Huuto Uudenmaankatu

Helsinki, talvi 2011. Töölön kisahallin punttisalin nyrkkeilysäkki tuoksuu parkkiintuneelle nahalle, joku on unohtanut treenipyyhkeensä nurkkaan. Yläkerran harjoituskopeista raikaa funk. Tummanruskea vaneri natisee ja vingahtelee merkkitennareiden tahdikkaasta kosketuksesta. Lattiaan jäänyt hikivana kielii onnistuneesta myllystä. Ikkunoista kajastaa talven matala aurinko. Ulkopuolella Töölönlahti on kietoutunut lumivaippaan, kylmyys on käsinkosketeltavaa. B-girl A-Eagle ja b-girl L-Monkey battlaavat parimetrisessä kinoksessa hengitys kylmästä ilmasta huuruten. Pipopäisten tyttöjen tanssia säestää soulin kummisedän matala ääni. B-girl L-Monkey aloittaa ja haastaa A-Eaglen top rockeillaan. Rockauksia seuraa footwork-setti sekä L-Monkeyn tavaramerkki: sulavasti rullaava mato. Runi päättyy Hand Stand -freezeen inverttinä. B-girl A-Eagle vastaa haasteeseen: tiukasti L-Monkeytä silmiin katsoen hän briljeeraa Indianseillaan, siirtyy huolitellun Knee Dropin kautta futareihin ja lopettaa runinsa Chair Freeze -poseen. Helsinki Freezing.

Breakdance on New Yorkin kaduilla 1970-luvulla syntynyt hiphop-kulttuuriin olennaisesti liittyvä tanssi. Vuosien saatossa laji on saavuttanut maailmanlaajuisen suosion ja kehityksensä myötä se on siirtynyt kaduilta tanssisaleihin. Helsinki Freezing -teoksessa palataan tanssin syntysijoille – kaduille. B-girlit, break-tanssijat, on kuvattu urbaaneissa kohteissa keskellä Helsingin kylmintä ja lumisinta talvea.

Näyttely koostuu valokuvista, videoteoksista sekä interaktiivisesta installaatiosta. Videoteokset esittävät tanssillisia kokonaisuuksia, kun taas still-kuvat mahdollistavat breakdance-liikesarjojen avaamisen ja niiden monipuolisuuden esittämisen sellaisillekin henkilöille, jotka eivät lajia entuudestaan tunne. Still-kuvat sekä videoiden pysäytysruudut (freeze framet) ovat myös sikäli looginen tapa esittää breakdancea, että freeze on tanssin konventioihin kuuluva pysäytysliike, “jäätyminen”. Interaktiivisen installaatio-osuuden tarkoitus on ”päästää katsoja tanssijan pään sisälle”, toisin sanoen, nähdä breakdance tanssijan silmin. Nuorisokulttuuriin vahvasti sidotun aiheen toivotaan saavuttavan yleisö, joka ei perinteisesti kuulu gallerioiden vakioasiakkaisiin. Tarkoituksena on luoda poikkitaiteellinen tila, jossa perinteinen galleria muuttuu urbaanin kulttuurin näyttämöksi.

Helsinki Freezing on kahden helsinkiläistaiteilijan, Essi Ojanperän (TaM) sekä Linda Söderholmin (FM) yhteinen teoskokonaisuus.

Helsinki Freezing -teosta on tukenut Majaoja-säätiö.

Lisätietoja: Essi Ojanperä, puh. 040-574 1854 & Linda Söderholm, puh. 050-540 2594, info(at)helsinkifreezing.fi, www.helsinkifreezing.fi.