• Helsinki Savonlinna

Ilmari Säävälä, Jaakko Ruuska

Helsinki – Savonlinna

Pikkujätkä 9.5.-24.5.2015

Jaakko Ruuska & Ilmari Säävälä
Helsinki – Savonlinna
Galleria Huuto Jätkäsaari – Pikkujätkä
9.5.–24.5.2015

Jaakko Ruuskan videoinstallaatio ja Ilmari Säävälän auditiivinen essee Galleria Huudossa 9.5.–24.5.2015

Installaatio kertoo Jaakko Ruuskan ja Ilmari Säävälän matkasta Helsingistä Savonlinnaan, jonka he toteuttivat yhdessä 16.7.–12.8.2013 kävellen ja meloen. Helsinki on Ruuskan nykyinen kotikaupunki ja Savonlinna hänen lapsuutensa kotipaikka. Matkan tarkoituksena oli kävelemällä ja melomalla kulkien tutustua noiden kaupunkien väliseen tilaan, joka aiemmin oli näkynyt kulkijoille vain autosta tai junasta, ikkunan takaisena. Matkaa motivoi halu ymmärtää sen ympäristön olemus, joka ”ikkunan takaisena” usein mielletään ”metsäksi”. Kulkureittiä valitessaan patikoijat koettivat välttää teitä, kulkea metsissä ja poluilla. Toteutuneesta noin 450 kilometrin matkasta 300 kilometriä taittui kävellen ja loput meloen. Mukaan pakattiin retkeilyvarusteet metsässä yöpymistä ja ruoan laittoa varten. Tarvittaessa vettä kysyttiin matkan varren taloista ja ruokaa ostettiin kaupoista, mutta tärkeä osa ruokahuoltoa olivat myös metsämarjat, sienet ja kalat.

Helsinki-Savonlinna koostuu Jaakko Ruuskan matkan aikana toteuttamasta 15 minuutin mittaisesta yksikanavaisesta videoidusta performanssista, kahdesta kartasta ja Ilmari Säävälän ääneen lukemista matkamuistiinpanoista ”Taivaanrantaan katoamisesta”. Kävelymatkan levon hetkinä kirjoitetussa tutkimuksessa vertaillaan kahden osapuolen kokemuksia: yhden joka katoaa taivaanrantaan ja toisen joka todistaa katoamista.

Helsinki-Savonlinna on esillä samanaikaisesti Galleria Huudon Jätkäsaaren Kulmiossa, Helsingissä ja Suomen Metsämuseo Lustossa Savonlinnan Punkaharjulla. Galleria Huuto, Jätkäsaari (9.5.–24.5.2015, avajaiset 8.5.); Lusto – Suomen Metsämuseo (8.5.–16.8.2015, avajaiset 7.5.). Teos syntyi osana Jaakko Ruuskan dokumenttielokuvaprojektia, työnimeltään Kointähti, joka valmistuu vuoden 2015 aikana.

Teosta ovat tukeneet:

Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahasto, Suomen Elokuvasäätiö, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK sekä Visuaalisen kulttuurin edistämiskeskus VISEK.
Lisätietoja:

Jaakko Ruuska p. 050 346 3424

Jaakko Ruuska (1981) on Aalto-yliopiston dokumentaarisen elokuvan opinnoista (MA, 2012) valmistunut helsinkiläinen elokuvantekijä, valokuvaaja, video- ja esitystaiteilija sekä tuore isä. Vuodesta 2010 lähtien hän on myös helsinkiläisen esitystaiteen kollektiivin: Toisissa tiloissa –jäsen.

Ilmari Säävälä (1982) Opiskelee Turun Taideakatemian nukketeatterilinjalla. Tällä hetkellä hän suorittaa vaihto-opintojaan Portossa, Portugalissa. Viime aikojen teokset ovat olleet performanssiesityksiä.