• Henriikka Leppänen, Onkalot
  • Henriikka Leppänen: Ekosysteemi
  • Henriikka Leppänen: Cladonia
  • Henriikka Leppänen

Henriikka Leppänen

Onkalot

Huuto II 6.7.-30.7.2023

Henriikka Leppänen
Onkalot
6.-30.7.2023

Taiteilija on tavattavissa lauantaina ja sunnuntaina 29. ja 30.7. klo 12-18.

“Onkalot on yksityisnäyttelyni, missä käsittelen mielen onkaloita ja luontoyhteyttä. Käytän teosten materiaalina luonnosta keräämääni savea ja kasvien tuhkaa. Tässä näyttelyssä ilmaisen itseäni modernissa maailmassa ikiaikaisen materiaalin kautta.

Pyrin primitiiviseen tyyliin ja työskentelen mahdollisimman yksinkertaisesti. Rakennan veistoksia makkaratekniikalla käyttäen vain sormiani. Painelen kuvioita saven pintaan luonnosta löytyneillä kivillä ja tikuilla. Muodot muotoutuvat saven olemusta kuunnellen ja luonnon muotoja toistaen.

Teosten aiheet käsittelevät sisäistä maailmaani ja ihmisyyden eri tasojen ymmärrystä, myös elämän mystistä ja selittämätöntä puolta. Näyttely on myös ylistys koko ekosysteemiä kohtaan, pienimmätkin eliöt ovat upeita ja tärkeitä kokonaisuuden kannalta. Toivon että näyttely herättää uteliaisuutta ja avaa aisteja havainnoimaan luontoa tarkemmin, löytämään ympäristöstä eri tasoja. Tarjoan teknologian täyttämän arjen vastapainoksi luontoyhteyttä ja maadoittavaa elementtiä.

Näyttelyssä on myös vahvasti läsnä hyväksymisen teema. Meissä on muhkuroita, säröjä ja lommoja jotka kertovat eletystä elämästä. Täydellisyys on harvoin mielenkiintoista ja näen kauneutta viimeistelemättömyydessä.”

Henriikka Leppänen on pohjoiskarjalainen keraamikko ja muotoilija. Hän on kotoisin Tohmajärveltä ja työskentelee Joensuussa sekä Rääkkylässä. Hän käyttää teoksissaan itse keräämiään materiaaleja kuten villisavea, puuntuhkaa ja kivijauhetta.

Hän inspiroituu kaikenlaisista pienistä kummallisen näköisistä kasveista ja eliöistä. Hän tutkiskelee metsässä puunrunkojen tekstuureja, sammalia, jäkäliä ja pieniä sieniä sekä viehättyy aluskasvillisuuden omasta minimaailmasta.

Henriikalla on syvä yhteys savimateriaaliin: siinä on ilmaisuvoimaa ja sen käsittely on hyvin terapeuttista. Hänellä on vahva luontosuhde ja lapsesta saakka hän on tykännyt möyriä mudassa ja leikkiä savella. Savi on maadoittava elementti joka tasapainottaa herkän ihmisen rikasta sisäistä maailmaa ja pää pilvissä leijuvaa olotilaa. Savimateriaali on Henriikalle ennenkaikkea väline, jonka kautta hän tuo sisäistä maailmaansa näkyväksi. Hän voi paremmin kun saa luoda, kokeilla, tutkia ja tehdä itse, ja oppia virheistään.

Kiitos
Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö

Yhteystiedot
henriikka(a)kerafiikka.com