• Hetkinä joina muistan
  • Hetkinä joina muistan
  • Hetkinä joina muistan

Iiro Hokkanen, Ilkka Otsala, Janne Hast, Johanna Vanhala, Juha-Matti Toppinen, Maria Gullsten, Maria Sipilä, Matti Niinimäki

Hetkinä joina muistan

Viiskulma 22.6.-10.7.2011

HETKINÄ JOINA MUISTAN – vuorovaikutteinen installaatio

Hetkinä joina muistan on vuorovaikutteinen installaatio, joka kertoo muistamisen tapahtumasta rakkauden ja eron hetkinä. Näyttelyvieras voi osallistua teokseen luomalla omia kokemuksia ja tarinoita kämmentietokoneen avulla. Kaikkiin teoksiin kuuluu neljä erilaista äänimaisemaa, joita katsoja voi kuunnella. Äänimaisemista hän voi valita oman kokemuksensa mukaan sopivimman kuhunkin teokseen. Katsoja voi myös halutessaan nimetä teokset ja kertoa, miltä ne hänestä tuoksuvat.

Installaatio on ollut esillä Rovaniemellä, Pietarissa ja Saarijärvellä. Kaikilla paikkakunnilla näyttelyvieraat ovat alkaneet rakentaa omia toisistaan poikkeavia tarinoita teoksista. Esimerkiksi Rovaniemellä yksi yli 30-vuotias mies nimesi teoksen yksi (kuva alla) “Risto lähti taas” ja sanoi, että teos tuoksuu “Juhannuspäivältä”. Pieni tyttö Sasha (nimi muutettu) nimesi saman teoksen Pietarissa “темный” / ”synkkä” ja sanoi että teoksen tuoksu on: ”лес мала дереврей” / ”metsä vähän puita”. Kämmentietokoneille tallentunutta dataa purkaessamme huomasimme, että havaitseminen on osittain subjektiivista ja katsojan oma elämänkokemus vaikuttaa vahvasti teosten tulkintaan.

Haluamme teoksellamme pohtia muistia, sen hataruutta sekä kokemusten tulkitsemisen subjektiivisuutta. Installaatiossa on läsnä eron jälkeinen nostalginen muistamisen hetki, jolloin menneeseen suhteeseen liittyneet kauniit ja hyvät asiat tuntuvat kaikista kipeimmiltä. Teoksemme käsittelevät hajoavia identiteettejä henkilön oman sepitetyn rakkaustarinan kohdatessa todellisuuden ja henkilön ymmärtäessä keksineensä asiat: toinen koki tapahtumat täysin eri tavalla. Mikä oikeastaan oli edes totta?

Teoksemme on interaktiivinen henkilökohtaisen osallistumisen kautta. Kyseessä ei ole teos, missä toimintaan osallistutaan mekaanisesti, vaan vieras luo omia merkityksiä teknisen apuvälineen kautta assoisoiden teoksien tunnelmia omiin muistoihinsa.

Työryhmässämme on monen alan osaajia. Maria Sipilä ja Johanna Vanhala vastasivat teoksien sisällön suunnittelusta, valokuvista, videoista ja pukuteoksesta. Iiro Hokkanen vastasi äänisuunnittelusta, Juha-Matti Toppinen lavastamisesta, Ilkka Otsala kämmentietokoneliittymästä, Maria Gullsten tuotannosta ja Matti Niinimäki sekä Janne Hast interaktiivisista teoksista. Olemme kehittäneet teoksia näyttelyistä saamamme palautteen perusteella.
Yhteys: Maria Gullsten, 040 5958852, maria.gullsten(at)gmail.com
Internet: momentsiremember.fi