• Metal Trees, 2022, Iiris-Lilja Kuosmanen, pigmenttimustevedos
  • The bottom, the surface,  2023, Iiris-Lilja Kuosmanen, kehystetty pigmenttimustevedos

Anniina Lehtinen, Iiris-Lilja Kuosmanen

Water Rituals

Huuto IV 13.1.-5.2.2023

Iiris-Lilja Kuosmanen ja Anniina Lehtinen
Water Rituals
13.1.-5.2.2023

Water Rituals on installaatio, joka koostuu Iiris-Lilja Kuosmasen valokuvateoksista, videoteoksesta sekä Anniina Lehtisen äänimaisemasta. Teos on meditatiivinen kuvaus ympäristön muutoksesta ja veden voimasta – siitä, miten vesi valtaa alaa ja luo uutta. Olemme tutkineet vettä elämää ylläpitävänä elementtinä ja sen ympärille muotoutuneita rituaaleja ja perinteitä. Etsimme tapoja esittää veden eri olomuotoja. Näyttelyn kuvamateriaali on kuvattu paikoissa, joita ihminen on muuttanut ympäristön kannalta kestämättömillä tavoilla, sekä pyhissä paikoissa, joissa vettä on jopa palvottu.

Näyttelyn teokset johdattavat aikaan, jossa vesi valtaa alaa ihmisten jälkeen. Valokuvissa on jälkiä ympäristössä tapahtuvasta tuhosta mikä on jyrkässä kontrastissa videoteoksen luonnollisen maailman kanssa. Näyttelyssä kuvataan, miten nämä kaksi ääripäätä muovaavat toisiaan. Kaiuttimista kuuluva äänimaisema johdattaa veden täyttämään eteeriseen maailmaan, jossa vesi pulppuaa syvältä maan ja ihmisen uumenista ja muistuttaa muinaisesta ajasta, jolloin ihmiset ovat kokoontunet rituaalein tämän pyhän elementin äärelle.

Näyttelyyn sisältyy Iiris-Liljan tekemiä syanotypioita ja valokuvia: pigmenttimustevedoksia jotka levittäytyvät tilaan lattiaa myöten. Kuvamateriaalia on paljon Ranskan Normandian rannikolta, missä vuorovedet ovat suuret. Kuun vaikutus ja vuorovesien alta paljastuva vedenalainen maailma ovat näyttelyssä suuressa osassa. Vedenalaiset muodot ja tapahtumat, joita ulkopuolisena voi vain tarkastella.

Anniina Lehtinen on turkulainen säveltäjä ja muusikko, joka säveltää ja esittää monipuolisesti musiikkia pianolle ja lukuisille eri kokoonpanoille lisäten välillä mukaan luonnon ääniä, elektroakustisia elementtejä sekä omaa ääntään. Laaja repertuaari kulkee klassisen ja elokuvamusiikin kautta art poppiin. Anniina on valmistunut Lausannen musiikkikorkeakoulusta musiikin maisteriksi ja esiintynyt Suomessa ja ulkomailla resitaalein, orkestereiden solistina sekä kamarimuusikkona. Hän työskentelee säännöllisesti residensseissä ympäri maailmaa.

Iiris-Lilja Kuosmanen on kuopiolainen valokuvataiteilija, joka on valmistunut Kuvataideakatemiasta 2012 Kuvataiteen Maisteriksi. Iiris-Lilja on asunut Ranskassa vuosina 2013-2019, kun hän muutti Hôtel Chevillonin taiteilijaresidenssiin Grez-Sur-Loingiin. Iiris-Lilja on pitänyt monia yksityisnäyttelyitä Suomessa ja osallistunut moniin ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.
Työparina he ovat toimineet vuodesta 2017 saman projektin parissa.

Kiitos
Taiteen edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahasto, Oskar Öflunds stiftelse sekä ACCR Ranskan kulttuuriministeriön tuella

Yhteystiedot
iirisliljakuosmanen(a)gmail.com, lehtinen.anniina(a)gmail.com

Instagram
(a)iirislilja
(a)introverted_volcano

Facebook
Water Rituals