• Johanna Lonka: The Ratband
  • Johanna Lonka: The Ratband
  • Johanna Lonka: The Ratband
  • Johanna Lonka: The Ratband
  • Johanna Lonka: The Ratband
  • Johanna Lonka: The Ratband

Johanna Lonka

The Ratband

Huuto IV 16.8.-8.9.2019

Johanna Lonka
THE RATBAND
16.8. – 8.9.2019

veistosinstallaatioita, ääntä

Galleria Huudossa esillä oleva näyttely on Rottaatioita -projektin kolmas osa ja The Ratbandin eka keikka. Näyttely jatkaa Johanna Longan sarjaa kuvaelmia joille muuntuvat olosuhteet ja eliöt toimivat esikuvina.

Rotta herättää tunteita ja meistä monella on kokemuksia kohtaamisista rottien kanssa.
Tätä näyttelyä valmistaessa nollabudjetti lisäsi omakohtaista samaistumista rottamaiseen elämään – siten kuin se meille ihmisille näyttäytyy. Tongin roskiksia ja kierrätyskasoja ja silppusin muiden käytöstä hylkäämiä tavaroita, etsiessäni materiaalia teoksiin. Välillä jouduin tinkimään ravinnonhankinnasta ja koetin keksiä mitä neuvokkaampia keinoja selviytyäkseni ahtaaksi käyvän elintilan muutoshaasteista sekä yhdyskunnan mukana pysymisestä.
Toisenlaisessa tilanteessa olisi syntynyt toisenlaisia töitä, tämän prosessin aikana hahmot tulivat iholle ja uniin asti.

Rotan ja ihmisen tiivis rinnakkaiselo muistuttaa näiden kahden nisäkäslajin samankaltaisuudesta – molemmat lajit ovat erittäin sopeutumiskykyisiä, nokkelia, kaikkiruokaisia sekä opportunistisia. Molemmat oppivat raivaamaan tiensä sitkeästi; käytännössä läpi minkä tahansa ja keinoja kaihtamatta. Kumpikin voi uhattuna hyökätä tai saada aikaan massaliikkeitä, hierarkkisia yhteiskuntia sekä verkostoituneita yhteisöjä; joissa kehittyy myös alttius epidemioille. Ihmisen toiminta yhteiskunnassa lisää rottien määrää, joka taas lisää rottien jahtaamista ja myrkyttämistä yhteiskunnassa. Myrkyt puolestaan jatkavat kiertoaan muiden lajien, maaperän ja veden kautta.

On esitetty arvioita tulevaisuuden jättimäisiksi kehittyvistä rotista; voimme vain arvailla kuka tai mikä tällä planeetalla sopeutuu pisimpään ja onnistuu adaptaatiossa.

Johanna Lonka on tamperelainen kuvataiteilija joka työskentelee välineinään veistosinstallaatio, piirtäminen ja ääni. Töissään hän käsittelee elollisten olioiden, paikkojen tai käsitteiden muuntautumista ja ihmisen toimintaa niiden muuntajana.
Longan työskentelyprosessille leimallista on löydetyn materiaalin herättämä innoitus ja kokeellisuus. Eläinaiheisten, ompelemalla koottujen teossarjojen varhaisimpia kokonaisuuksia oli Soveltumattomat vuosilta 2004-2005, jonka jälkeen laumat ovat jatkaneet omalakista evoluutiotaan.

www.johannalonka.com