• Jussi Nykänen: Kave (naamio), 2020, paju, löytömetalli, -kumi ja -tekstiili, 105 x 100 x 25cm.  Kuva: Janette Holmström
  • Jussi Nykänen: Sarajas, still-kuva videosta, kesto:13min 26s, 2021
  • Jussi Nykänen: Sarajas, still-kuva videosta, kesto:13min 26s, 2021
  • Jussi Nykänen: Sarajas, still-kuva videosta, kesto:13min 26s, 2021
  • Jussi Nykänen: Sukeltaja
  • Jussi Nykänen: Sukeltaja
  • Jussi Nykänen: Talvikorento
  • Jussi Nykänen: Talvikorento

Jussi Nykänen

Sarajas

Huuto IV 20.8.-12.9.2021

Jussi Nykänen
Sarajas
20.8.-12.9.2021

Taiteilija on tavattavissa lauantaina 4.9. ja sunnuntaina 5.9. klo 12-17.

Galleria Huudon näyttelytila IV:ssa on esillä 20.8.-12.9.2021 kuvataiteilija Jussi Nykäsen näyttely Sarajas. Teoskokonaisuus käsittää sarjan puettavia veistoksia sekä äänitaideteoksen.

Näyttelyn veistosten materiaalit Nykänen on kerännyt kävelyretkiensä ohessa rannoilta ja jättömailta Järvi-Suomesta ja Helsingistä. Purkujätteet, metallinpalat ja erilaiset löytöesineet ovat järjestyneet taiteilijan työhuoneella uudelleen naamioiksi, hanskoiksi ja muiksi asusteiksi. Näyttelyn äänimaisemana on Nykäsen Saimaan Rastinniemessä taltioima äänitaideteos Panihida. Teos rakentuu luonnonäänien keskellä improvisoidusta kanteleensoitosta.

Näyttelyn nimi Sarajas on tarkoittanut suomalaisessa mytologiassa myyttistä, kaukaista järveä, merta tai muuta vesialuetta. Nykäselle Sarajas on ollut ennen kaikkea luomistyön näyttämö ja lähde, raja-alue arkitietoisuuden ja alitajunnan rajalla. Myös mytologiassa vesien on ajateltu yhdistävän tämän maailman ja tuntemattoman alisen. Taiteilijan Sarajas on löytynyt ajoittain Itä-Suomen tummavetisistä erämaajärvistä, ajoittain taas Helsingin Verkkosaaren jättömaata rajaavasta merestä. Nykäsen teoksia voi tarkastella materiaaliensa löytöpaikkojen muotokuvina. Kootessaan rannoilta keräämiään metallinkappaleita, riepuja ja keppejä teoksiksi hän on konkretisoinut oman paikkakokemuksensa.

Taiteen kautta Nykänen on pyrkinyt korostamaan niin ihmisen ja luonnon erottamattomuutta kuin myös kulttuurisen diversiteetin merkitystä. Taiteilija käsittelee teoksissaan usein muodonmuutosta. Lahoavien ja ruostuvien materiaalien ylle pukeminen ja kantaminen rinnastuu shamanistiseen ja posthumanistiseen metamorfoosiin. Merkittävä inspiraation lähde Nykäselle on ollut yhteistyö Venäjällä elävien suomalais-ugrilaisten vähemmistökansojen kanssa. Taiteilija ammentaa hiipuvasta uralilaisesta kulttuuriperinnöstä aineksia visioonsa jälkifossiilisesta tulevaisuudesta.

Lisätiedot:
Jussi Nykänen
0443030441
jnykanen.taide(at)gmail.com

Näyttelyä on tukenut Taiteen Edistämiskeskuksen Etelä-Savon taidetoimikunta.