• Jussi Puikkonen: Kauden päättäjäiset, Ibiza, Espanja.
  • Jussi Puikkonen: Mariachi juhlat (Barra de Nexpa, Meksiko)
  • Jussi Puikkonen: Metsäbileet (Mäntyharju, Suomi)

Jussi Puikkonen

Afterparty

Huuto I 1.3.-24.3.2019

Jussi Puikkonen
Afterparty
1.3. – 24.3.2019

Jussi Puikkosen näyttely Afterparty tutkii ihmisen jälkiä maisemassa. Teosten aiheena on karnevaalimaisema ja se mitä maisemalle tapahtuu juhlan jälkeen. Kuvissa on nähtävissä ilon ja yhdessäolon jättämät jäljet ennen kuin siivoojat saapuvat paikalle. Sarjassa on kuvia erilaisista festivaaleista, kansantapahtumista, vuosipäivistä ja kotibileistä Suomessa, Iso-Britanniassa, Hollannissa, Espanjassa, Meksikossa ja Ranskassa. Teokset sijoittuvat hetkeen sen jälkeen, kun ihmiset ovat lähteneet tapahtumapaikalta ja jättäneet jälkensä maastoon roskien, koristeiden, telttojen ja maaston kulumien muodossa.

En ole osallistunut yhteenkään näyttelyssä esiintyvästä juhlasta, mutta osan takia olen kyllä menettänyt yöuneni. Lapsena oli kiehtovaa herätä aamulla ensimmäisenä, kun tiesin että vanhemmillani oli ollut juhlat. Koti näytti erilaiselta, kun se oli täynnä astioita, pulloja, ruoan tähteitä, koristeluita ja vieraita tuoksuja. Ikäni vuoksi olin juhlien aikana nukkumassa. Aikuisten juhlat olivat jotain mystistä josta pystyin vain kuulemaan kauas kantautuvan puheen sorinan ja näkemään aamun sotkun. Oli kiehtovaa kuvitella keitä juhlissa oli ollut ja mitä siellä oli tapahtunut. Tässä projektissa olen palannut tuohon lapsuudesta tuttuun hetkeen juhlien jälkeen.

Ihmisen jälki herättää kysymyksiä siitä mitä milläkin paikalla on tapahtunut, kuviteltuja tarinoita, jotka herättävät ajatuksia. Maisemaan jätetyt jäljet ovat konkreettinen osoitus siitä, että jotain merkittävää on tapahtunut juuri ennen kuvanottohetkeä, vaikka tosiasiassa samassa paikassa on tapahtunut merkittäviä asioita jo vuosisatojen ajan. Kuvat ovat todiste, josta mielikuvitus rakentaa tarinan.

Jussi Puikkonen (1980) on Amsterdamissa työskentelevä valokuvataiteilija. Hän on valmistunut Lahden Muotoiluinstituutista 2007 ja on sen jälkeen esiintynyt aktiivisesti yksityis- ja ryhmänäyttelyissä. Edellinen yksityisnäyttely Sauna Folk kiersi Helsingissä, Kaunasissa, Rotterdamissa ja Budapestissa. Ryhmänäyttelyitä on ollut esillä mm. Santral Istanbulissa, Dortmunder U:ssa, Kunstlerhaus Wienissä ja Valokuvataiteen museossa Helsingissä. Hänen teoksiaan on FOAM Amsterdamin kokoelmissa. Edition Patrick Frey on julkaissut Puikkosen valokuvateoksen On Vacation.

Näyttelyä ovat tukeneet:
Taiteen edistämiskeskus
Patricia Seppälän säätiö

www.jussipuikkonen.com