• Jussi Pyky
  • Jussi Pyky: Doubt, lyijykynä paperille, 21 x 30 cm, 2019
  • Jussi Pyky: Doubt, lyijykynä paperille, 2019
  • Jussi Pyky: War, lyijykynä ja kuivapastelli paperille, 24,5 x 31,5 cm, 2019
  • Jussi Pyky: Karhu, 2019, hiili, lyijykynä ja öljypastelli paperille
  • Jussi Pyky: Paimen, hiili, lyijykynä ja öljypastelli paperille
  • Jussi Pyky: Untitled
  • Jussi Pyky: nimetön, hiili ja muste paperille, 30,5 x 44 cm, 2019
  • Jussi Pyky: The Mask
  • Jussi Pyky: Sticks and Stones, 2019, hiili ja kuivapastelli paperille
  • Jussi Pyky: Untitled

Jussi Pyky

Doubt

Huuto III 8.11.-1.12.2019

Jussi Pyky
DOUBT
8.11. – 1.12.2019

La 23.11. näyttely on auki kello 18 asti.

Mieleeni on jäänyt lapsuudestani kuva valkeaterälehtisestä kukasta, joka koristi erästä jogurttipurkkia. Muistan selvästi, kun myöhemmin löysin ensimmäisen kerran samaisen kukan läheisestä metsiköstä, kukka oli metsätähti. Muutama vuosi sitten tämä muisto palasi yllättäen mieleeni. Hain internetistä kuvaa kyseisestä kukasta. Kukan ulkomuodossa oli jotain outoa. Luin metsätähden olevan yksi harvoista kukista, joka kasvattaa säännöllisesti seitsemän terälehteä.

Tänä keväänä ja kesänä olen lukenut muun muassa symboleita, myyttejä, uskontoja ja psykologiaa käsittelevää kirjallisuutta. Havahduin, kun vastaani tuli jälleen kuva seitsenterälehtisestä kukasta lukiessani Carl Gustav Jungin teosta Psychology and Alchemy. Kirjassa Alchemy: An Introduction to the Symbolism and Psychology Jung kirjoittaa, että alkemistinen seitsenterälehtinen kukka symboloidessaan seitsemää planeettaa ja seitsemää transformaation tasoa viittaa psykologisesti ”evoluutioon ajassa”, hitaaseen prosessiin tulla tietoiseksi.

Näyttelyn nimi DOUBT (suom. epäily) viittaa edellä mainitsemani idean kyseenalaistamiseen. Yksilönä kehittymisen mahdollisuus törmää jatkuvasti elämän traagiseen, erilleen repivään luonteeseen ja epävarmuuteen sen merkityksellisyydestä. Menneisyys näyttää määrittelevän yksilöä kaikilla tasoilla. Edellä mainitun pohjalta ihminen pyrkii identifioimaan itsensä keinotekoisesti erinäisiin ideologisesti vastakkain asettuviin ja keskenään konfliktihakuisiin ryhmiin. Jokainen heimo, kansakunta ja imperiumi on toistanut tätä sotaisaa luonnettaan läpi ihmiskunnan historian tavoitellessaan ryhmänä menestystä toisten ryhmien kustannuksella.

Näyttelyssä tulee olemaan esillä useita kymmeniä paperille tehtyjä piirustuksia, jotka olen tehnyt pääsääntöisesti tämän vuoden aikana. Ripustan teokset ryhmiin teemoittain niin kuin olen niitä työstänytkin. Piirtäminen ja paperille työskentely on ollut vapauttavaa hitaampaan ja työläämpään öljyvärimaalaamiseen verrattuna.

Jussi Pyky (s. 1985 Tyrnävällä) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut Lahden Taideinstituutista kuvataiteilijaksi vuonna 2009 ja kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2016. Hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla sekä ollut mukana monissa ryhmä- ja yhteisnäyttelyissä. Pyky on Lahden taiteilijaseuran jäsen ja kuuluu taiteilijaryhmä Hydraan.

Näyttelyä on tukenut Hilkka Silvekosken Säätiö, Paulon Säätiö ja Taiteen edistämiskeskus.

jussipyky(at)hotmail.com