• Jussi Pyky
  • Jussi Pyky: nimetön, hiili ja muste paperille, 30,5 x 44 cm, 2019
  • Jussi Pyky: War, lyijykynä ja kuivapastelli paperille, 24,5 x 31,5 cm, 2019
  • Jussi Pyky: Doubt, lyijykynä paperille, 21 x 30 cm, 2019
  • Jussi Pyky: Doubt, lyijykynä paperille, 2019
  • Jussi Pyky: Karhu, 2019, hiili, lyijykynä ja öljypastelli paperille
  • Jussi Pyky: Paimen, hiili, lyijykynä ja öljypastelli paperille
  • Jussi Pyky: Untitled
  • Jussi Pyky: The Mask
  • Jussi Pyky: Sticks and Stones, 2019, hiili ja kuivapastelli paperille
  • Jussi Pyky: Untitled

Jussi Pyky

Doubt

Huuto III 8.11.-1.12.2019

Jussi Pyky
DOUBT
8.11. – 1.12.2019

Lör 23.11 utställningarna är öppna tills kl. 18.

Från barndomen har jag tydliga minnesbilder av en vit blomma med spetsiga blad. Den växte i en yoghurtburk. Jag minns tydligt hur jag senare hittade samma blomma, en skogsstjärna, i en närbelägen skogsdunge. För några år sedan dök det här minnet plötsligt upp igen. På internet hittade jag en bild av blomman. Den ser underlig ut på något sätt. Jag läste att skogsstjärnan är en av de få blommor som regelbundet utvecklar sju kronblad.

I våras och somras läste jag litteratur om bland annat symboler, myter, religioner och psykologi. Jag hajade till när jag återigen stötte på blomman med sju kronblad. Bilden fanns i Psychology and Alchemy av Carl Gustav Jung. Också i boken Alchemy: An Introduction to the Symbolism and Psychology skriver Jung om den alkemistiska blomman med sju kronblad. Enligt honom symboliserar blomman sju planeter och sju nivåer av förvandling, och inom psykologin hänvisar den till ”evolutionen i tiden” – den långsamma processen att bli medveten.

Jag ifrågasätter ovannämnda tanke, vilket också är grunden till utställningens namn DOUBT (sv. tvivel). Möjligheten att utvecklas som individ står i ständig konflikt med livets tragiska och splittrande natur samt osäkerheten angående livets meningsfullhet. Det förflutna verkar forma individen på alla nivåer. Följaktligen strävar människan efter en konstgjord identifikation med vissa konfliktsökande och idealistiskt konfrontationssökande grupper. Genom hela mänsklighetens historia har alla stammar, folk och imperier uppvisat samma stridslystna natur i sin strävan att som grupp uppnå framgång på de andra gruppernas bekostnad.

På utställningen visas tiotals teckningar på papper. De är huvudsakligen gjorda under det gångna året. Jag hänger verken i grupper, eftersom jag arbetat med dem på det viset. I jämförelse med oljemålning som är mycket långsammare och mer arbetsdrygt, har det varit befriande att teckna och arbeta med papper.

Jussi Pyky (f. 1985, Tyrnävä) bor och arbetar i Helsingfors. Han utexaminerades år 2009 från Lahtis konstinstitut och blev magister från Konstuniversitetets Bildkonstakademi år 2016. Han har haft flera separatutställningar i Finland och utomlands samt deltagit i många grupp- och samutställningar. Pyky är medlem i Lahtis konstförening och konstnärsgruppen Hydra.

Utställningen understöds av Hilkka Silvekoski Säätiö, Paulon Säätiö och Centret för Konstfrämjande.

jussipyky(at)hotmail.com