• Kalle Mustonen: Monkey and a machine

Kalle Mustonen

Monkey and a Machine

Huuto III 7.1.-30.1.2022

Kalle Mustonen
Monkey and a Machine
7.1.-30.1.2022

Monkey and a Machine on installaatio, se on automaton, kellopeli. Se on soundsystem ja meditatiivinen tila.

Monokromaattinen lämmin keltainen valo erottaa näyttelytilan talven kylmästä valosta. Mielikuvissani, unissani on tila, jossa aika on toisteinen. Twin Peaksissä on Black Lodge, näyttämö, jossa on ruudullinen lattia ja paksut punaiset samettiverhot. Todellisuus peilautuu unien näyttämölle. Unien tilasta haetaan vastauksia, jotka paljastuvat pieninä vihjeinä. Tulkinnan avaimiksi ajastamme nousee ihmisen jälkiteollinen syöksykierre, zoonoosit, taivaanrannan oranssiksi värjäävät maastopalot ja vastuumme tästä kaikesta.

Sekvenssi on ajallinen tapahtumien sarja. Modulaarisessa syntetisaattorissa ohjausjännitteen pulssit laukaisevat tapahtumasarjoja, jotka limittyvät järjestelmäksi. Yksinkertaiset tapahtumasarjat, syy- ja seurausketjut muuttavat staattisen installaation äänin ja liikkein. Katsojan läsnäolo ja tulkinta muuttaa tapahtuman elokuvalliseksi kohtaukseksi.
Kohtaus tapahtuu viimeisellä pysäkillä.

Kalle Mustonen on 1979 syntynyt lahtelaislähtöinen kuvanveistäjä, joka vuorottelee tuotannossaan massiivisten puuveistosten ja kokonaisvaltaisten installaatioden välillä.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus kohdeapurahan ja koronatukien muodossa.
Haave omatuottamista koneäänistä muodostui Ylen Avaruusromua ja myöhemmin Frekvenssiä kuunnellessa.

Yhteystiedot
j.k.mustonen(a)gmail.com
https://www.instagram.com/kmustonen/
http://mustone.blogspot.com/