• Katariina Guthwert: Xkeken, Puupoltettu keramiikka, engobe Kainuun kaoliinista, tuhkalasitteet ja sulatettu lasi 2023
  • Katariina Guthwert: Alkulähteet (2024), Suomalaiset villisavet, lasite, kivet, sulatettu lasi
  • Katariina Guthwert: Misogi (2024) Kivitavara, lasite, sulatettu lasi
  • Katariina Guthwert: Pieni cenote (2023) Kivitavara, engobe Kainuun kaoliinista, lasite Hangon merilevästä, sulatettu lasi, kuparilanka, meksikolaiset kivet
  • Katariina Guthwert: Qasemi (2023), Kivitavara, engobe Kainuun kaoliinista, lasite Hangon merilevästä, sulatettu lasi
  • Katariina Guthwert: Sterling Mikveh (2023) Kivitavara, engobe Kainuun kaoliinista, lasite Hangon merilevästä, sulatettu lasi, kuparilanka
  • Katariina Guthwert: Vesipatsas (2024) Kivitavara, lasite
  • Katariina Guthwert: Vesipatsas (2024), yksityiskohta, Kivitavara, lasite

Katariina Guthwert

Liminal Pools

Huuto I 28.3.-21.4.2024

Katariina Guthwert
Liminal Pools
28.3.-21.4.2024

Liminal pools tutkii vesialtaita, joihin liittyy uskonnollisia tai maagisia seremonioita. Veden tärkeys elämää ylläpitävänä elementtinä on saanut ihmiset kautta aikojen mystifioimaan vettä. Uskontojen kontekstissa kylvyt ovat siirtymäpaikkoja, joihin kastautuminen saa aikaan rituaalisen puhdistautumisen symbolisesta liasta tai toiselle henkiselle tasolle siirtymisen. Tätä kautta henkilö voi tulla otolliseksi jumalille tai arvolliseksi suorittamaan tiettyä tehtävää.

Näyttely sisältää muotokuvia olemassa olevista pyhistä lähteistä ja altaista, joista osa sijaitsee luonnossa ja osa ihmisen rakentamassa ympäristöissä. Näyttely sisältää myös internetistä tilattuja vesipulloja ja jäljitelmiä allasmoduuleista, joita seurakunnat voivat tilata alan yrityksiltä. Niiden sivustoilla muinaiset riitit, kaste, rakennusluvat ja nykyaikaiset turvallisuusvaatimukset kohtaavat toisensa kaupallisessa katalogissa.

Katariina Guthwert on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka on viime vuosina käsitellyt taiteessaan maahan, veteen ja uskontoon liittyviä teemoja. Hänen näyttelynsä Top 10 Must-see Attractions (2016) ja Fine lines (2018) käsittelivät kylpemistä ja turismia. Talaveritas -näyttelyssä (2019) Guthwert tutki Meksikon kolonialistista historiaa ja rajapintaa, jossa yksi valtauskonto vaihtuu toiseksi. Toivomuslähde -näyttelyssään (2020) hän käsitteli puhtaan juomaveden teemaa ja Venetsian kaivoja. Kesällä 2024 Guthwert, Ulla Harju ja Mayumi Niiranen-Hisotomi esittävät saveen ja veteen liittyvän performanssin osana Puolangan Kaoliinifestivaalia ja Oulun taidemuseon Tomun tieto -näyttelyä. Savien etsiminen luonnosta ja käyttäminen taiteen materiaalina on olennainen osa Guthwertin taidetta.

Yhteystiedot
katariina.guthwert(a)gmail.com
www.katariinaguthwert.com