• Katariina Guthwert: Xkeken, Puupoltettu keramiikka, engobe Kainuun kaoliinista, tuhkalasitteet ja sulatettu lasi 2023
  • Katariina Guthwert: Alkulähteet (2024), Suomalaiset villisavet, lasite, kivet, sulatettu lasi
  • Katariina Guthwert: Misogi (2024) Kivitavara, lasite, sulatettu lasi
  • Katariina Guthwert: Pieni cenote (2023) Kivitavara, engobe Kainuun kaoliinista, lasite Hangon merilevästä, sulatettu lasi, kuparilanka, meksikolaiset kivet
  • Katariina Guthwert: Qasemi (2023), Kivitavara, engobe Kainuun kaoliinista, lasite Hangon merilevästä, sulatettu lasi
  • Katariina Guthwert: Sterling Mikveh (2023) Kivitavara, engobe Kainuun kaoliinista, lasite Hangon merilevästä, sulatettu lasi, kuparilanka
  • Katariina Guthwert: Vesipatsas (2024) Kivitavara, lasite
  • Katariina Guthwert: Vesipatsas (2024), yksityiskohta, Kivitavara, lasite

Katariina Guthwert

Liminal Pools

Huuto I 28.3.-21.4.2024

Katariina Guthwert
Liminal Pools
28.3.-21.4.2024

Liminal pools handlar om bassänger som används för religiösa eller magiska ceremonier. Människor har genom tiderna mystifierat vatten på grund av dess betydelse som livsviktigt element. Inom religioner är platser där man badar övergångsplatser, där man med hjälp av vatten rengör sig från symbolisk smuts eller förflyttar sig till en annan andlig nivå. Tvättandet ses som ett sätt att bli rättfärdig inför gudarna eller värdig att utföra någon viss uppgift. Välsignat eller heligförklarat vatten kan användas invärtes eller utvärtes i reningssyfte. Man har förrättat offer i källor, som i cenoterna på Yucatánhalvön, eller begravt människor, som i Levänluhta källa.

Utställningen innehåller porträtt av existerande, heliga källor och bassänger, varav en del finns i naturen och andra i människoskapad miljö. Utställningen innehåller också på internet beställda vattenflaskor och miniatyrversioner av bassängmoduler som företagen riktar till församlingar. Försäljningskatalogerna på företagens webbplatser kombinerar forntida riter och dop med byggnadslov och samtida säkerhetskrav.

Katariina Guthwert är en bildkonstnär från Helsingfors. Under de senaste åren har hon arbetat med teman som berör vatten, bassänger och religion. Utställningen Top 10 Must-see Attractions (2016) och Fine lines (2018) handlade om varma källor och turism. I utställningen Talaveritas (2019) undersökte Guthwert Mexikos kolonialistiska historia och det övergångsskede då en förhärskande religion byts ut till en annan. I utställningen Toivomuslähde (2020) behandlade hon temana rent dricksvatten, den västerländska konsthistoriens arv och brunnar i Venedig. På sommaren 2024 framför Guthwert, Ulla Harju och Mayumi Niiranen-Hisotomi en performance som har att göra med lera och vatten. Verket är en del av Kaolinfestivalen och utställningen Tomun tieto i Uleåborgs konstmuseum. Att söka och använda naturlera är en central del av Guthwerts konst.

Kontaktinformation
katariina.guthwert(a)gmail.com
www.katariinaguthwert.com