• Kenneth Bamberg: Odyssey No 11 (Skeppargatan)
  • Kenneth Bamberg: Odyssey No 8 (von Knorring)
  • Kenneth Bamberg: Odyssey No 12 (Sjöpromenaden)
  • Kenneth Bamberg: Odyssey No 1 (Nygatan)

Kenneth Bamberg

The Sauna Odyssey

Huuto I 1.4.-24.4.2022

Kenneth Bamberg
The Sauna Odyssey
1.-24.4.2022

Kesällä 2007 matkustan ahvenanmaalaisena, Ahvenanmaan lippuun pukeutuneena Heinolaan saunomisen MM-kilpailuihin haastaakseni suomalaiset heidän kotikentällään, heidän pyhimmässä tilassaan eli saunassa. Kisa sujuu jotenkuten. Etenen semifinaaliin, välttelen kuolemaa ja ryntään ulos saunasta, kun kuumuus korvien ympärillä alkaa tuntua sietämättömältä.

Seuraavana vuonna istun Kotiharjun saunassa Kalliossa, missä kuusi päihtynyttä miestä ryhtyy epäviralliseen saunomiskilpailuun. Istun itse alimmalla lauteella ja katselen näitä lyhyitä, tukevia ja liilanvärisiä miehiä. Yksi heistä on tuonut saunaan salaa Jaloviina-pullon. Hieman myöhemmin yksi miehistä pyörtyy saunan ulkopuolella ja lyö päänsä asfalttiin. Syntyy paniikki. Ulosteeseen sekoittunut veri valuu pitkin asfalttia. Ambulanssi saapuu paikalle muutamassa minuutissa, ja mies nostetaan paareille. Ilmeisesti tilanne päättyy hänen kannaltaan hyvin. Ainakaan seuraavana päivänä ei lehdissä kirjoiteta saunassa sattuneesta kuolemantapauksesta.

Luen usein lehtiä ja kirjoja, kun olen yksin saunassa. Ilmankosteus tekee sivuista aaltoilevia, ja kirjan muoto muistuttaa hetken kuluttua saunan ulkopuolella olevasta vedestä. Kerran unohdin pari Polaroid-kuvaa saunaan ja löysin ne vasta seuraavana päivänä, kun menin siivoamaan saunaa. Kuvat olivat pudonneet kuumalle pinnalle, ja kuumuus oli saaanut kuvien kemikaalit reagoimaan. Kuviin oli syntynyt täysin uusi väri- ja muotomaailma. Kuvat olivat vääristyneet ja vääntyneet. Osa oli muuttunut täysin tunnistamattomiksi, mutta joistakin saattoi vielä tunnistaa osan alkuperäisestä aiheesta. Minusta tuntui, että unohduksen erehdyksestä oli syntynyt jotain taianomaista.

Polaroid-filmiä on vain yksi kappale, ja se kehitetään kehitetään saunan kiukaalla tai sen vieressä. Filmillä näkyy paikkoja rauhan saarina tunnetulla Ahvenanmaalla, missä minä ja lapsuudenystäväni teini-ikäisinä todistimme ja osallistuimme maalaisten ja kaupunkilaisten välisiin konflikteihin ja kamppailuihin. Saunassa tapahtuvan muutoksen jälkeen kuvaan filmin ja sen, mitä tuhoutumisesta on syntynyt. Uusi valokuva kuvaa sekä mennyttä että nykyhetkeä. Sauna on perinteisesti ollut paikka, jossa on ratkaistu konflikteja, rakennettu rauhaa ja synnytysten kautta luotu jotain uutta.

Kiitos:
Koneen säätiö
Nygrens stiftelse
Svenska Kulturfonden