• Kirsti Tuokko, Seven cuts, kutsari
  • Kirsti Tuokko: Modern Scandinavian, 170 X 130, öljy pleksille, 2020
  • Kirsti Tuokko: Oh Dear 3, 170 X 170, öljy pleksille, 2020
  • Kirsti Tuokko: A Couple in Black, 170 X 130, öljy pleksille, 2020
  • Kirsti Tuokko: Replicas, 170 X 170, öljy pleksille, 2020

Kirsti Tuokko

Oh Dear

Huuto II 5.2.-28.2.2021

Kirsti Tuokko
Oh Dear
5.-28.2.2021

Jag målar dräkter och poser. Jag målar våra försök att presentera oss själva. Mina gestalter älskar modets svängningar och tar till sig allt som är nytt. Vid sidan av konsumtionens njutning finns ändå en känsla av skuld.
Jag har hittat mina gestalter i modetidningar, på gatan och i caféer. I varje gestalt finns det också någonting av mig själv.

Jag målar med olja på baksidan av plexiglas. Då får bildens framsida en lämplig glans. Betraktaren kan också spegla sig i målningen. Plexiglaset är en spegel för både mina gestalter och betraktarna. På båda sidorna om glaset poserar man.
När jag målar ligger plexiglaset på bordet, och jag tittar aldrig efter hur bilden ser ut medan arbetet är på gång. Jag har verkligen bara en vision av mitt verk. Målarfärgen är en samarbetspartner vars förslag och befallningar jag följer. Jag tycker om att jag inte kan kontrollera allt och att jag tvingas lita på slumpen. Slutresultatet ser jag först när jag vänder på plexiglaset. Ibland är det en positiv överraskning, ibland inte. Det går alltid att tvätta bort målarfärgen och börja om på nytt.

Kirsti Tuokko

Tack Finska kulturstiftelsen för stödet.

tuokko(a)hotmail.com
www.kirstituokko.fi