• Markus Tuormaa: Kivihiilitie
  • Markus Tuormaa: Kivihiilitie
  • Markus Tuormaa: Kivihiilitie
  • Markus Tuormaa: Kivihiilitie
  • Markus Tuormaa: Kivihiilitie
  • Markus Tuormaa: Kivihiilitie
  • Markus Tuormaa: Kivihiilitie

Markus Tuormaa

KIVIHIILIPIIRROS

Uudenmaankatu 20.8.-7.9.2014

Markus Tuormaa
Kivihiilipiirros
20.8.‒7.9.2014
Galleria Huuto Uudenmaankatu

Opastettu galleriakierros Taiteiden yönä 21.8.2014, tervetuloa!
Taiteiden yönä torstaina 21.8. näyttely avoinna lo 12-21.

Teolliset liikkumistavat ovat vaikuttaneet kuvaamme maisemasta. Rautatie oli ensimmäinen teollinen tapa liikkua. Rautatie ja muu teollistuminen saivat alkunsa kivihiilen sisältämästä energiasta.

Junan ikkunasta maisema välittyy vain näköaistin kautta ja se nähdään vailla etualaa. Kokijalle ei muodostu ruumiillista sidettä maastonmuotoihin. Juna kiitää suoraa viivaa pitkin maiseman halki. Kun kulkuväline ei välitä mäistä ja laaksoista, muuttuu maisema junamatkustajan silmissä visuaaliseksi tanssiksi, näytelmäksi ikkunassa. Tuosta tanssista voi lumoutua. Kiskojen suora viiva loihtii taidemaalarin tavoin maiseman kuvaksi.

Itselleni voimakas maisemallinen kokemus syntyi matkatessani vanhaa ratapenkkaa pitkin polkupyörällä. Tunsin maiseman tuoksut, auringon kuumuuden ja iltakasteen. Omassa ruumiissani tunsin matkan aiheuttaman väsymyksen, mutta samaan aikaan maisemakokemukseni oli myös junan ikkunasta koetun kaltainen. Telttapaikan löytäminen oli vaikeaa, sillä korkealla ratapenkalla ajaessani maiseman etuala katosi junamatkustajan kokemuksen tavoin. Tunsin polkupyörän renkaiden alla sepelin ja hiekan, mutta en metsän pohjaa, sitä, mihin voisi asettua levolle.

Rautatieliikenne alkoi höyryjunista, jotka liikkuivat kivihiilen voimalla. Voi ajatella, että myös junamatkustamisen luoma maisemakuva perustuu samaan fossiiliseen energiaan, kivihiileen. Matkallani poimin mukaani tämän maisemakuvan piirustusvälineitä, kivihiilenkappaleita. Ratapenkalta löysin junista pudonneita kivihiilenpalasia; Itämeren rannoilta taas ilmeisesti laivoista pudonneita kivihiilenpalasia.

Ratapenkka on ihmisen muokkaamaa maa-ainesta, karkeaa kalkkikivisepeliä. Hiilikaivoksista louhitun hiilen muoto muistuttaa sitä. Sekin on kulmikasta ja karkeaa. Rantojen pikkukivet ovat hioutuneet aaltojen vaikutuksesta pyöreiksi. Myös rannoille ajautunut hiili on pyöristynyt aaltojen liikutellessa sitä. Kivihiili, joka ei luonnostaan tähän maisemaan kuulu, alkaa sopeutua maiseman pieniin muotoihin, muistuttaa maisemaa, johon se on joutunut.

Näyttely on osa kuvataiteen tohtorintutkintoani Kuvataideakatemiaan. Näyttelyä on tukenut Koneen säätiö.

Markus Tuormaa

Näyttelyn teokset:

Kivihiilipiirros
2012–2014, kaksi nuotiota, joista toinen on koottu ratapenkalta ja toinen merenrannalta kerätyistä kivihiilenkappaleista.

Kivihiilitie
2012–2014, videoteos

Lehdistökuvatmateriaalia