• Anni Arffman & Elina Strandberg: Kuvittele elämä
 • Anni Arffman: Hetki, jolloin tuttu asia näyttää vieraalta
 • Anni Arffman: Kaktus kasvoi väliin
 • Anni Arffman: Lapsuudenystävät
 • Anni Arffman: Sarjasta Oletko hengissä?
 • Anni Arffman: Sarjasta Oletko hengissä?
 • Anni Arffman: Sarjasta Oletko hengissä?
 • Anni Arffman: Sotilas
 • Elina Strandberg: Sarjasta Oletko hengissä?
 • Elina Strandberg: Sarjasta Oletko hengissä?
 • Elina Strandberg: Pelihahmot
 • Elina Strandberg: Catwalk
 • Elina Strandberg: Catwalk

Anni Arffman, Elina Strandberg

KUVITTELE ELÄMÄ

Jätkä 2 22.8.-7.9.2014

Anni Arffman ja Elina Strandberg
KUVITTELE ELÄMÄ
Galleria Huuto / Jätkäsaari 2
22.8.–7.9.2014

Avajaiset ja ohjelmaa torstaina Taiteiden yönä 21.8. klo 18-. Tervetuloa!

Mitä jos olisit hakemassa opiskelemaan tai töihin jumalten laitokselle?

Pääsykoetehtävänä: Luo maailma. Tekotapa vapaa. Väline vapaa.

Näyttelyn taiteilijat, oululainen Anni Arffman ja helsinkiläinen Elina Strandberg kävivät sähköpostitse dialogia keväällä 2014 leikitellen suurilla aiheilla ja käyttäen tulevaa yhteistä näyttelyä laboratoriona aiheesta kumpuaville ideoille ja niiden prosessoinnille.

”Minulle Kuvittele elämä -nimestä tulee mieleen keskiajalla suosittu lentävä lause ”memento mori – muista kuolevasi”. Pidän nimestä. Se on napakka ja sisältää ajatuksen myös uuden elämänmuodon kuvittelemisesta ja taiteilijan tai ihmisen roolista jäädä kuvittelemaan elämä (sen sijaan, että eläisi sitä). Luo maailma – Kuvittele elämä – Muista kuolema”

”Ja tässä se maalaus, jota olen aloittanut. Olen käyttänyt mallina keskiaikaisia islamilaisen taiteen kasveja, sekä tehnyt osan omasta päästäni. Eli tosiaan, hauskaa olisi, jos minä teen historiasta ja sinulla enempi futuristinen ote! Tuon maalauksen ideana oli se, että paratiisin ja helvetin puutarhat ovat kerroksittain, ja koska toinen on punainen ja toinen vihreä – yleisilme on harmaa. Eli periaatteessa ajatuksena se, etten usko kumpaankaan. Mutta saattaa olla, että harmaan tavoittelu menee mahdottomaksi. Sinun piikkipallokukat ovat kuin scifi-vastine minun oudolle puulle! Minunkin kasveissani, samoin kuin sinullakin, on myös vähän riettaita elementtejä.”

”Pelin hahmoja on syntynyt lisää. Onkohan se niin, että elämä alkaa heti pukata lisää elämää?”

”Kuvitellessani kuolemaa, kuvittelen väistämättä enempi elämää, koska en osaa kuvitella kuolemaa. Olen kehitellyt paljon tarinoita, jotka johtivat kuolemaan, minulla on muutamia onnettomuuksia ja muuta hieman karmivaa. Kummitustarinoiden hengessä siis. Sellaisia tulee helposti autiotalossa mieleen.”

”Mutta puhummeko me nyt enemmän kuolemasta kuin elämästä? Toisaalta eräs Nobel-fyysikko sanoi kerran, että kuolema on vain yksi elämän mahdollisuuksista. Monella tavallahan kuolema on tapahtumana mielenkiintoinen, voisiko sanoa näin – seikkailu sekin.”

”Olen tehnyt muutamia akvarellikrokeja, joissa leikin ajatuksella, millaisen jäljen pakeneva henki jättäisi paperille. Sinun hauras naamio sopisi minun henkiolentojen keskustelupariksi.”

”Minua kiinnostavat ristiriitaisten elementtien yhdistelmät taiteessa. Törmäsin tässä Hermann Hessen Narkissos ja Kultasuu – romaanissa kivaan pätkään aiheeseen liittyen:

”… ja sen salaisuus ei kuten muiden kuvien piile missään yksityiskohdassa… vaan siinä, että maailman suurimmat vastakohdat, jotka muuten ovat sovittamattomia, ovat tässä hahmossa tehneet rauhan ja asustavat yhdessä: syntymä ja kuolema, hyvyys ja julmuus, elämä ja tuho.”

Anni Arffman on oululainen kuvataiteilija, joka usein ajautuu ideoidensa mukana uusien tekniikoiden äärelle. Useamman vuoden hän on kehitellyt kerrosmaalauksia, joissa maalausten kerrokset yhdistävät eri henkilöitä ja tunnelmia. Viimeisimmät teokset yhdistävät romahtamaisillaan olevasta autiotalosta pelastetut valokuvat pleksille painettuun vektorigrafiikkaan. Taiteilija on tarinoinut kuvien unohdetuille henkilöille ja maisemille uusia merkityksiä ja kohtaloita.

Elina Strandberg on helsinkiläinen kuvanveistäjä ja maalari, joka tekee mielellään yhteistyötä valon ja värin kanssa. Hän käyttää veistoksissa mm. paperia, kangasta sekä muovia ja maalaa akryyliväreillä ja temperalla. Tässä näyttelyssä hän on yhdistellyt maalauksia ja veistoksia.

Lisätietoja:
Anni Arffman
arffman.anni(at)gmail.com
www.anniarffman.com

Elina Strandberg
elinastran(at)gmail.com
www.elinastrandberg.com

Näyttelyä on tukenut: Oulun Saskiat ry