• Riikka Latva-Somppi & Kristoffer: Läsnäolon Laboratorio
  • Riikka Latva-Somppi & Kristoffer: Ratsastussimulaattori
  • Riikka Latva-Somppi & Kristoffer: Ratsastussimulaattori

Kristoffer, Riikka Latva-Somppi

Läsnäolon Laboratorio

Jätkä 1 3.12.-18.12.2016

Riikka Latva-Somppi & Kristoffer
Läsnäolon Laboratorio
Galleria Huuto Jätkäsaari – Jätkä 1
3.12.-18.12.2016

Tervetuloa nostamaan malja suomenhevoselle itsenäisyyspäivänä 6.12.! Taiteilija Riikka Latva-Somppi pitää Jätkäsaaren näyttelyt silloin avoinna.

Latva-Somppi tutkii näyttelyssään taiteen keinoin hevosta sekä ihmisen ja hevosen välille syntyvää sosiaalista suhdetta ja vuorovaikutusta. Yhteistyökumppanina projektissa on Kristoffer, 16-vuotias suomenhevonen.

Taiteilija prosessoi sattumaa, heittäytymistä sekä hetkessä kokemisesta haltioitumista. Mukana kulkee väistämättä myös ihmisen eläimeen kohdistuva valtasuhde ja vastuu.

Vuoden ajan olen prosessoinut läsnäolon kokemusta Kristofferin kanssa. Olen asettanut itseni ylivoimaisen tehtävän eteen. Läsnäolon kokemusta on mahdotonta muuttaa toisaalle esitettäväksi, konkreettiseen muotoon. Kristofferille asia on ollut paljon yksinkertaisempi. Hevoselle riittää tämä hetki. Se aistii ihmisen olemuksen ja mielentilan; hermostuneisuuden, kiireen, pelon, ilon ja rauhallisuuden. Tutkimuksilla on todennettu, että hevonen reagoi jopa ratsastajan pulssiin omalla pulssillaan.

Näyttelyn teokset käsittelevät hevosen kokemista ja jaetun läsnäolon tunnetta. Visuaalisten virikkeiden maailmassa näkeminen nostetaan aisteista korkeimmalle. Läsnäolon kokemuksessa näköaistimus ei ole niin hallitseva. Kuulo-, haju-, tunto- ja tasapainoaisteilla koettavissa teoksissa läsnäoleminen tapahtuu omassa kehossamme.

Riikka Latva-Somppi (MA) on nykytaiteen ja muotoilun rajapinnalla työskentelevä kuvanveistäjä. Ympäristötaiteen säätiö palkitsi Latva-Sompin julkisen teoksen Näktergalen / Satakieli Vuoden 2009 ympäristötaideteoksena. Vantaan taidemuseon kutsusta toteutettu Tikkurilan uuden keskustan teoskokonaisuus julkistettiin syksyllä 2016. Taiteilijan työnsä ohella Latva-Somppi opettaa Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa ja toimii muissa alan asiantuntijatehtävissä.

Näyttelyä ovat tukeneet Suomen kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus.

Riikka Latva-Somppi
riikka(at)latvasomppi.com
p.0415199181
www.latvasomppi.com