• Laura Rämö: LIGHTWEIGHT
  • Laura Rämö: LIGHTWEIGHT
  • Laura Rämö: LIGHTWEIGHT

Laura Rämö

L I G H T W E I G H T

Huuto IV 1.3.-24.3.2019

Laura Rämö
L I G H T W E I G H T
1.3.–24.3.2019

Videoprojisoinneista, äänestä sekä tilallisista elementeistä koostuva installaatio LIGHTWEIGHT tarkastelee katoavaisuutta. Pääosin stop motion -tekniikalla toteutettujen teosten maailma liikkuu häilyvällä rajapinnalla: elottoman ja elollisen, maagisen ja arkisen välillä.

Stop motion -animaatioita tehdessä jokainen kädenliike työstettävään materiaaliin tallentuu armottomasti, niin että välillä uskallan hädin tuskin hengittää. Herkkyys on läsnä läpi prosessin, heiveröisistä materiaaleista toteutukseen asti. Prosessi on olemista, leikkiä kaiken sen kanssa mikä on haavoittuvaa, katoavaa, pehmeää tai hämärää. Tartun pudonneeseen, työstän ja puhallan sitä liikkeeseen. Työskentelyn lähtökohtana on ollut kolme asiaa: havunneulaset, villa sekä kuollut kimalainen. Sen taustalla on myös halu säilyttää: tuoda ei-ihminen ja sen arvo näkyväksi.

“Animation is, so far, the only way of breathing life into inanimate things”, kuvaili tsekkiläinen animaattori Jan Svankmajer. Lause muistuttaa liikkuvan kuvan yhteydestä taikuuden perinteeseen. Kuolema ja kiertokulku linkittyvät näyttelyssä maan elementtiin, joka ottaa siihen putoavat vastaan. Liike lakkaa, mutta kuolemassa aine ei katoa vaan muuttaa muotoaan. Maatumisessa elollinen aine palautuu takaisin lähtöaineikseen.

Laura Rämö (s.1989) on Helsingissä asuva taiteilija, joka työskentelee liikkuvan kuvan, valokuvan, tekstin sekä installaatioiden parissa. Hän on valmistunut Lahden Muotoiluinstituutista medianomiksi valokuvauksen linjalta vuonna 2015. Parhaillaan hän viimeistelee maisteriopintojaan Aalto-yliopistossa valokuvataiteen koulutusohjelmassa. Rämön töitä on ollut esillä lukuisissa yhteis- sekä ryhmänäyttelyissä Euroopassa sekä Suomessa. LIGHTWEIGHT on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskuksen Audiovisuaalisten taiteiden toimikunta.

Yhteystiedot:
laura.katariina.ramo(at)gmail.com
+358 50 573 0260
www.lauraramo.com