• Laura Ukkonen: Huone. 2021. Hiili paperille. 150 x 200 cm
  • Laura Ukkonen: Ikkunan takana metsä
  • Laura Ukkonen: Kaikki on liian kaukana
  • Laura Ukkonen: Luonnos omakuvaksi, videostill
  • Laura Ukkonen: Toivo

Laura Ukkonen

Omakuvia

Huuto II 7.1.-30.1.2022

Laura Ukkonen
Omakuvia
7.1.-30.1.2022

Olen tehnyt omakuvia. Olen sekä käskenyt että antanut itselleni luvan katsoa ja piirtää itseäni: kasvojani, käsiäni, ihopoimujani, vatsaani ja jalkojani. Aluksi tein lähikuvia kasvoista, mutta pian hahmot kasvoivat kokonaisiksi kehoiksi ja katseeni harhautui huoneisiin, kasveihin ja arkiesineisiin. Näyttelyn työt ovat muutaman viime vuoden ajalta ja olen tehnyt niitä läpi alkavan uupumuksen, kipu- ja mielialalääkekokeilujen ja lääkkeiden lopettamisen. Peilistä on heijastunut vuoroin vieras ja välillä taas tutumpi ihminen. Piirtämällä olen yrittänyt tunnistaa, kuka olen tällä hetkellä. Työt ovat hiili-, lyijykynä- ja puupiirroksia.

Olen piirtänyt omakuvia teini-ikäisestä saakka kai siksi, että siten löydän identiteettini yhä uudelleen. Työskentelen myös mielelläni yksin, joten on usein luontevinta käyttää itseään mallina. Keskittyminen kehon valoihin ja varjoihin on uteliaisuutta myös yleisesti ihmisyyttä kohtaan, joka on kaikissa, ei vain minussa. Alkusysäys näyttelylle syntyi kopioidessani nuorten piirtämiä oma- ja muotokuvia taidekasvatusopintojen lopputyössäni Aalto-yliopistossa (2019). Lyijykynäpiirrokset liikuttivat minua taidokkuudellaan ja vakavuudellaan, ja aloin jälleen piirtää omakuvia epäsäännöllisen säännöllisesti.

Laura Ukkonen (s.1977) on helsinkiläinen kuvataiteilija ja koulutukseltaan TaM kuvataiteesta (2012) ja kuvataidekasvatuksesta (2019) Aalto-yliopistosta sekä HuK taidehistoriasta Turun yliopistosta (2009). Hän tekee piirustuksia, puupiirroksia, videoteoksia ja kirjoittaa. Laura Ukkonen tarkastelee teoksissaan mm. naiseutta ja yksinäisyyttä. Häntä kiehtovat eri aikakausien omakuvat, interiöörit ja arjen kuvaukset, sillä näihin aiheisiin naisilla on taiteilijoina ollut pääsy läpi vuosisatojen. Teoksia on ollut aiemmin esillä mm. Oksasenkatu 11 –galleriassa, Galleria Huudossa ja Koneen Säätiön kahvila Puhurissa Helsingissä. Tekstejä on julkaistu teoksissa Taidejemmoja (2019) ja Saari näkyvissä! Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssi 10 vuotta (2018).

Kiitos Taikelle näyttelyn ja työskentelyn tukemisesta.

Yhteystiedot:
ukkonen.laura(a)gmail.com
www.lauraukkonen.blogspot.com