• Maaria Jokimies: Sokeripala puoliks, 2019, akryyli, öljy ja öljypastelli kankaalle, 140 x 180 cm
  • Maaria Jokimies: Taikurin hatusta, 2018, akryyli, öljy ja öljypastelli kankaalle, 150 x 115 cm

Maaria Jokimies

MEMORIES IN PROGRESS

Huuto II 24.5.-16.6.2019

Maaria Jokimies
MEMORIES IN PROGRESS
24.5.-16.6.2019

Maalausteni aiheena ovat juhlan, yhteisöllisyyden ja leikin hetket, joista huokuva huolettomuus nousee erityisen tärkeäksi. Luodessani kuvaa keskityn erityisesti maalauksen perusasioihin, kuten sommitteluun, väririnnastuksiin sekä tilan ja materiaalin tuntuun. Esittävyyttä rikon liioitellun kirkkailla väreillä ja paikoitellen realistisesti maalattujen osioiden rinnalle nousevilla pintamaisilla alueilla.

Kuvaan lähipiirini ihmisiä ja omia muistojani käyttäen lähtökohtana valokuvaa. Koen, että arkemme nivoutuu eettisistä kysymyksistä, etuoikeuksista ja eksistentiaalisesta kamppailusta, mutta samaan aikaan pyrkimyksestämme onnellisuuteen. Kameran linssin tavoin tarkastelemme tilanteita aina jostain näkökulmasta, omasta ruumiistamme, ja muodostuneita mielikuvia editoimme luoden niistä kokonaisia muistoja. Valokuva hetkestä muokkaa muistikuviamme, mutta maalaus antaa valokuvan sementoivaa kertomista enemmän tilaa muistojen ristiriitaisuuksille ja vääristymille, joita tuon teoksissani esille perspektiivisyyden kautta.

Työskennellessäni uusimpien teoksieni kanssa olen etsinyt erilaisia tapoja käyttää maalia lisäten ja poistaen, välillä luopuen ja tuhoten jo olemassaolevaa maalaamalla uusia kerroksia. Pyrin kokonaisuuteen, jossa tarkasti paikallaan olevat yksityiskohdat yhdistyvät maalin sattumanvaraiseen leviämiseen. Maalaukseni tavoittelevat saavuttamattomalta tuntuvaa tasapainoa esittävyyden ja eleen, huolettomuuden ja ahdistuksen sekä neuroottisuuden ja rentouden välillä.

Maaria Jokimies (syntynyt 1992) on valmistunut kuvataiteilijaksi Lahden Taideinstituutista 2016, tällä hetkellä hän suorittaa maisteriopintojaan Kuvataideakatemiassa, Helsingissä.

Näyttelyä on tukenut Taideyliopiston kuvataideakatemia.

maaria.jokimies(at)gmail.com