• Timo Vaittinen
  • Timo Vaittinen
  • Timo Vaittinen
  • Timo Vaittinen

TIMO VAITTINEN

MAGICAL MOMENTS

Uudenmaankatu 14.5.-25.5.2008

Timo Vaittinen
Magical Moments
14.5. – 25.5.2008
Galleria Huuto Uudenmaankatu

Pirtelö ilman reseptiä

Kuvittele keittiö jossa on lähes ääretön määrä aineksia ja tehosekoitin. Ei mikään sauvasekoitin vaan perinteinen lasikannulla varustettu alhaaltapäin sekoittava porskutin. Kaadetaan kannuun ilman mittausta epämääräinen määrä mm. mediakuvastoa eri aikakausilta, tiedelehtien lämpökamerakuvia, 60-luvun psykedeliaa, optista taidetta, arkipäivän fantasiaa, ei niin fantastista arkipäivää, 80-lukua ja neonvärejä, graffitia, videopelejä, tropiikin lämpöä ja talven harmautta, taikuutta, mystiikkaa ja alkemiaa, Hawkwindin musiikkia miksattuna gabber tyyliin. Laitetaan tehosekoitin täysille hyvin pitkäksi aikaa ja valutetaan valmis liemi maalauspohjille tai videonauhalle ja annetaan hetki kiinnittyä.

Timo Vaittisen maalauksia peittää kiiltävä epoksihartsipinta joka etäännyttää maalauksen materiaalisuudesta ja sekoittaa maalatun ja kollaasin rajapintoja. Maalaukset itsessään kertovat tarinoita joissa eletyt hetket ja fantasia sekoittuvat järjestelmällisen kaoottisesti. Yhdessä maalauksista vietetään aikuisten poikien iltaa playstationin, olutpullojen ja ties minkä ääressä. Muodot ja värit ovat pirstaloituneet valuneet ja muuttaneet muotoaan. Todellisuus on maalauksessa suhteellista aivan kuin Peter Fonda olisi tuotu 60-luvun roskaelokuvasta The Trip aikakoneella nykypäivään. Maalauksessa Peter Fondan kokeilunhalu on arkipäiväistynyt normaaliksi vapaapäivän illanvietoksi tasaisen arjen vastapainoksi.

Maalauksessa kuvattuja henkilöitä ja Vaittisen videoteoksia yhdistää ainakin yksi asia, tylsää ei saa olla ja aika ei saa käydä pitkäksi. Videoteosten stop-motion animaatiotekniikka on työläs ja aikaa vievä. Videoteoksissa abstrakti ja esittävä sekoittuvat mutta tarinaa niillä ei ole kerrottavana. Yksi videoteoksista väittääkin ainoastaan: this is all I wanted to say. Tuntuu siltä että videoteoksia on tehty siksi että mitään, ainakaan tietoista, sanottavaa ei ole, mutta tylsääkään ei saa olla. Videoissa luotetaan käsitteitä pakenevan visuaalisen kielen voimaan.

Robert Bettercrunch
Stonehenge 15.3.2008