• Marja Saleva: Surprise Paradise Disco With King Size Flowers And A Black Swan
  • Marja Saleva: Surprise Paradise Disco With King Size Flowers And A Black Swan
  • Marja Saleva: Surprise Paradise Disco With King Size Flowers And A Black Swan
  • Marja Saleva: Surprise Paradise Disco With King Size Flowers And A Black Swan

Marja Saleva
Surprise Paradise Disco With King Size Flowers And A Black Swan
5.–28.2.2021

ensin kuvasta putoaa tausta, sitten värit, lopuksi valo
musta varjo asettuu keskelle valkoista,
heiluttaa käsiä ja jalkoja

odotus on tässä, se on ilmaan kirjoitettu

vastoin kaikkia ennakko-oletuksia kohtaus jähmettyy paikoilleen
yritän saada kuvaa liikkeelle mutta tapahtumien paino on ylivoimainen,
niiden logiikka näkymätöntä ja pakenevaa

tämä on harhakuva, ulkoaopittu näytelmä, jossa normit ja ideaalit näyttelevät pääosaa ja minä olen sivullinen, istun vankina tässä teatterissa, käsikirjoitukseen kahlittuna, tapitan seinälle heijastuvaa kuvaa enkä tiedä muusta, luulen tätä todellisuudeksi

Surprise Paradise Disco with King Size Flowers And A Black Swan on installaatio, joka käsittelee romanttista rakkautta, siihen liittyviä odotuksia ja pettymyksiä, ulkopuolisuuden tunnetta parisuhdekeskeisessä yhteiskunnassa. Se on epäonnistunut pariutumisriitti, jumiin mennyt kohtaus ja siluetti käsikirjoituksesta, joka petti odotukset.

Näyttely koostuu eri materiaaleille tulostetuista ja eri muotoon leikatuista valokuvista sekä puhallettavasta uimalelusta, discopallosta ja värillisestä valosta. Muovinen uimalelu viittaa mustan joutsenen käsitteeseen: yllättävään ja erittäin epätodennäköiseen tapahtumaan, jolla on valtava vaikutus. Kuvat, esineet ja valo muodostavat yhdessä kolmiulotteisen kollaasin, jonka sisään voi kävellä.

Valokuva on esillä viitteellisesti. Se on typistynyt mustiksi hahmoiksi, umpinaisiksi väripinnoiksi, taustastaan irtileikatuiksi muodoiksi. Se lähestyy ulkomuodoltaan alkeellista ja varhaista kuvantekemisen tapaa – varjokuvaa, siluettia. Pelkistetyssä kuvassa hahmo tai ele on tunnistettava, vaikka kuva muodostuu vain siitä, mikä on jäänyt vaille valoa. Mielikuvitus ja tosi sekoittuvat.

Varjokuva esiintyy antiikin tarussa ja rakkaustarinassa, jossa savenvalaja Butadeksen tytär piirtää rakastettunsa kasvojen varjon ääriviivat seinälle. Näin hän pystyy säilyttämään kuvan matkalle lähtevästä miehestä. Minä piirrän pelkkää kuvitelmaa. Mitä minä yritän säilyttää, kenen varjoa piirrän?

Marja Saleva on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiasta 2013 ja valtiotieteiden maisteriksi Turun yliopistosta 2001. Hänen teostensa lähtökohtana on usein suora, dokumentaarinen valokuva, jota hän muokkaa käyttämällä erilaisia digitaalisia manipulaatioita.

Näyttelyä ja työskentelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus.

Lisätiedot:
Marja Saleva
040 8320702
marja.saleva(a)gmail.com
www.marjasaleva.com