• Marjo Levlin, Ellipsis, stillkuva
  • Marjo Levlin, Ellipsis, stillkuva
  • Marjo Levlin, Ellipsis, stillkuva
  • Marjo Levlin, Ellipsis, stillkuva
  • Marjo Levlin, Ellipsis, stillkuva

Marjo Levlin

Ellipsis

Huuto IV 28.5.-20.6.2021

Marjo Levlin
Ellipsis
28.5.-20.6.2021

Taiteilija on tavattavissa perjantaina 28.5., lauantaina 5.6. ja sunnuntaina 13.6.

ELLIPSIS 2020 28:15’

Ellipsis on polveileva tarina jossa monologin kertoja kohtaa jousiampujien harjoitusalueena toimivassa metsässä kolmiulotteisia eläinkuvia ja niiden yhteyteen puiden väliin ripustetun suuren kankaan, joka herättää mielikuvan metsäisestä elokuvakankaasta tai näyttämöstä eläinpatsaineen. Jousiampujien maaleina toimivat mykät ja arvoitukselliset muovieläimet heräävät tarinan kautta eloon, osaksi historiaa joka johtaa Disneyn kuuluisan Bambi-elokuvan myötä pohtimaan urheilumetsästystä sekä eläimen että ihmisen kuvallisen esittämisen perinteitä. Kertojan tarina etenee tutkimaan eläintarhojen ja mielisairaaloiden historiallista suhdetta johon yhdistyy yllättäen monenlaisia aiheita kuten sirkukset kummajaisineen ja koulutettuine eläimineen, alkuperäiskansojen esittäminen eksoottisina kuriositeetteina, eugeniikka, eläinten massatuotanto ja teollinen teurastus ihmisravinnoksi, turismi, rasismi…

Kollaasinomainen, omintakeisesti tekstiä ja visuaalista aineistoa yhdistelevä esseemäinen elokuva on pääosin kuvattu metsässä Itä-Helsingissä, mutta myös Rabat’n eläintarhassa Marokossa, Kunstkameran kokoelmissa Pietarissa sekä sattumalta eräällä syrjäisellä hautausmaalla Oregonin Astoriassa, Yhdysvalloissa. Lisäksi teoksessa on käytetty otteita vanhoista stereokuvista.

Elokuvan suunniteltu ensi-ilta Galleria Huudossa siirtyi toukokuulta 2020 pandemian takia vuodella eteenpäin, mutta toteutui DocPoint festivaalilla tammikuussa 2021. Lisäksi Ellipsis valittiin Tampereen elokuvajuhlien 2021 kotimaiseen kilpailusarjaan jossa se palkittiin Suomen elokuvasäätiön myöntämällä Risto Jarva palkinnolla.

MARJO LEVLIN (s. 1966 Graz, Itävalta) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija/elokuvantekijä. Teoksissaan hän käsittelee sekä henkilökohtaisia että universaaleja aiheita yhdistäen historiaa ja ajankohtaisia ilmiöitä. Taidemaalarina uranasa aloittanut Levlin työskentelee nykyään pääosin installaatioiden ja lyhytelokuvien kautta ja rakentaa usein teoskokonaisuudet kerättyjä ja löydettyjä esineitä hyödyntäen. Hänen viimeisimmissä teoksissa arkistot, tiede ja tutkimus on saanut yhä vahvemman roolin. Hänen teoksiaan on esitetty yksityis- ja ryhmänäyttelyissä sekä festivaaleilla 1990-luvulta puolivälistä lähtien ja niitä on osana sekä julkisia että yksityisiä kokoelmia.

Teoksen tuotantoa ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Svenska kulturfonden, Oskar Öflund sekä Frame.
Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Yhteystiedot:
Marjo Levlin
+358 44 5964727
marjo.levlin(a)gmail.com
www.marjolevlin.fi